Afhaaldienst

Met de nieuwe versoepelingsmaatregelen wordt de afhaaldienst van bibliotheek Rotselaar uitgebreid vanaf maandag 18 mei.

Voorlopig heropent de bibliotheek niet volledig omdat wij, omwille van de structuur van het gebouw en de beschikbare ruimte, de noodzakelijke social distancing niet kunnen garanderen.

Doordat de leesruimtes, de publieke pc’s en de zelfscantoestellen niet gebruikt kunnen worden, kunnen wij niet het gebruikelijke comfort bieden en zou een opening geen meerwaarde zijn.

We breiden echter de afhaaldienst uit, waardoor je als lid weer van bijna alle diensten en materialen gebruik kan maken.

We rekenen op je burgerzin, hou je aan de afspraken op deze pagina. 

Boeken afhaaldienst

Hoe werkt het?

Stap 1: Je reserveert je materialen op voorhand via onze website (bij voorkeur) of per telefoon. 

Stap 2: We stellen je pakket zo volledig mogelijk samen. Je krijgt van ons een uitnodigingsmail met concrete info over het ophalen van je pakket in de bib. 

Stap 3: Je komt je pakket ophalen met je lidkaart op de toegewezen dag, op het voorgestelde moment. Indien het toegewezen moment niet past, kan je bellen om deze te verzetten. 

Stap 4: Veel leesplezier! Wanneer je klaar bent met een materiaal, breng je het binnen via de inleverbus naast de ingang.

Om een goede werking te garanderen, wordt de afhaaldienst dagelijks geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Hierdoor kan dit stappenplan op ieder moment aangepast worden. De laatste versie vind je steeds hier.

Wat verandert er op 18 mei?

 • Je mag zo vaak je wilt gebruik maken van de afhaaldienst: de beperking van 1 keer in de maand mei wordt opgeheven.
 • Je kan meer dan vijf boeken reserveren. Hou wel rekening met het aantal uitleningen op je lidkaart: dit kunnen er maximaal 15 zijn.
 • E-readers en e-boeken kunnen uitgeleend en binnengebracht worden.
 • Ook tijdschriften, vertelplaten, rugzakjes, daisyboeken, daisy-spelers en dvd’s kan je nog steeds uitlenen en terugbrengen.
 • Leraren kunnen contact opnemen met de bibliotheek om pakketten samen te stellen voor hun klas.
 • Na 15 juni worden materialen niet meer automatisch verlengd: breng ze tijdig binnen. Zo krijgen andere gebruikers ook weer de kans om deze materialen uit te lenen.
Stappenplan voor reserveren

Je reserveert via onze website (bij voorkeur) of per telefoon.

Via de website:

 1. Ga naar https://rotselaar.bibliotheek.be/
 2. Zoek je materiaal op via de zoekbalk van de catalogus.
 3. Klik op de knop "Waar staat het?"
 4. Staat je materiaal op "beschikbaar"? Dan kan je het reserveren via de reservatieknop.
 5. Log je in bij Mijn Bibliotheek.
 6. Bevestig je reservatie door op “reserveren” te klikken.
 7. Je reservering wordt geregistreerd. Wij verwerken je aanvraag zo snel mogelijk.

Per telefoon: 

 1. Heb je geen toegang tot onze website? Dan kunnen we je reservatie ook telefonisch vastleggen. Je kan ons dagelijks tijdens onze gewone openingsuren telefonisch bereiken 016/61.64.00. Om een overrompeling te vermijden, vragen we om enkel telefonisch te reserveren als je geen toegang hebt tot de website.
 2. Hou je lidkaartnummer in de buurt, evenals je lijstje met gewenste titels. Je lidkaartnummer vind je op de achterkant van je bibliotheekkaart, onder de barcode.
Stappenplan voor afhalen
 • We proberen je pakket zo volledig mogelijk samen te stellen. Je krijgt een uitnodigingsmail met concrete informatie, zoals de dag en het richtuur waarop je je reservaties kan afhalen. Lukt het voorgestelde moment  niet? Neem dan contact op met de bib via telefoon (016/61.64.00) of mail (bibliotheek@rotselaar.be).
 • Je haalt je pakket af in de Bibliotheek Rotselaar de Mena, Provinciebaan 2 3110 Rotselaar. Het afhaalpunt bevindt zich in de inkomhal.
 • We laten telkens slechts één bezoeker binnen. Is er een wachtrij? Hou dan rekening met social distancing en bewaar genoeg afstand. Volg de richtlijnen ter plekke. 
 • Op vertoon van je identiteitskaart en/of lidkaart kan je jouw bibmaterialen ophalen. Neem zelf een draagtas mee.
Belangrijk
 • De afhaaldienst is er voor gebruikers met een nog geldig lidmaatschap. Verleng je kaart op tijd telefonisch of per mail.
 • Reserveren is tijdelijk gratis.
 • Op je kaart mogen in totaal maximaal 15 materialen staan. Reken drie dagen tussen het inleveren van je materiaal en het verdwijnen ervan op je kaart: boeken staan drie dagen in quarantaine voordat ze worden ingenomen.
 • Inleveren van materialen gebeurt via de inleverbus aan de ingang. Uitzondering: e-readers, rugzakjes, vertelplaten en daisy-spelers breng je binnen bij de afhaaldienst.
 • Alle andere afspraken over uitlenen blijven gelden. Je kan ze hier nalezen.

 

FAQ

Ik ben lid maar heb nog geen Mijn Bibliotheek-profiel. Hoe maak ik deze aan?
 1. Ga naar https://rotselaar.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/aanmelden en klik vervolgens onderaan op “Nog niet geregistreerd? Maak een profiel aan”.
 2. Geef het e-mailadres in waarmee je je wilt kunnen inloggen en klik op “Ga verder”.
 3. Vul de naam van je bibliotheek in: Rotselaar (Bibliotheek De Mena) en klik op “Ga verder”.
 4. Geef het nummer van je lidkaart in en je voorlopig wachtwoord. Dit is je familienaam in één woord, zonder spaties of hoofdletters en “Ga verder”.
 5. Vul hierna de vereiste gegevens in. Je gebruikersnaam en wachtwoord kan je zelf kiezen. Je krijgt een bevestiging te zien. Klik op de knop om terug te keren naar het aanmeldscherm.
 6. Je kunt je nu aanmelden met je zelfgekozen login en wachtwoord.
Hoe lang duurt het eer ik mijn pakket krijg? 

We verwerken de reservaties volgens moment van aanvraag. We laten ook een beperkt aantal mensen per dag komen om geen drukte te creëren. De wachttijd zal waarschijnlijk tussen de twee en vijf werkdagen zijn.

Kan ik meerdere pakketten reserveren en afhalen? 

Ja, sinds 18 mei kan je zoveel pakketten reserveren als je wilt. Houd er wel rekening mee dat je per kaart maximaal 15 items tegelijk kan uitlenen. Wanneer je materialen binnenbrengt, staan ze drie dagen in quarantaine voordat ze van je kaart worden gehaald. Reserveerde je meerdere pakketten binnen je gezin, dan kan je deze samen ophalen.

Wanneer moet ik mijn reservaties komen ophalen? 

In de uitnodigingsmail staat wanneer je langs kan komen om je pakket op te halen. Heb je geen mailadres? Dan bellen we jou. Je komt je pakket ophalen op de toegewezen dag en richtuur. Als je toegewezen moment niet past, kan je bellen of mailen voor een nieuw moment. De niet opgehaalde materialen worden terug in de collectie gezet en zijn dan terug beschikbaar voor reservatie.

Ik heb nog materiaal op mijn kaart staan dat gaat vervallen. Wat nu? 

Je kan alles binnenbrengen: boeken en dvd's via de inleverbus en e-readers en rugzakjes via de afhaaldienst. Let op: materialen die uitgeleend werden voor de sluiting werden verlengd tot 15 juni. Hierna worden ze niet opnieuw verlengd, breng alles tijdig binnen.  

Is IBL (elders lenen) mogelijk?

IBL is momenteel niet mogelijk binnen onze afhaaldienst.

Ik reserveerde in de maand maart nog materiaal. Kan ik dit ook ophalen? 

Reservaties die voor 29/04/2020 aangevraagd werden, kunnen ook opgehaald worden. Omwille van de lange wachttijd wordt de kostprijs van deze reservaties kwijtgescholden. Indien deze materialen beschikbaar zijn, heb je een mail ontvangen. Je kan ze samen met je pakket ophalen.

Ik wil graag materialen reserveren, maar ze zijn uitgeleend. Wat nu?  

Enkel materialen met de status "beschikbaar" kan je reserveren. Reserveer je toch zo’n materiaal, dan kom je op een wachtlijst te staan. 

Is het veilig om deze materialen mee naar huis te nemen?

Het bibliotheekpersoneel neemt alle voorzorgsmaatregelen en de hygiënemaatregelen in acht bij het klaarmaken van de pakketten. Zij dragen handschoenen en respecteren de social distancing.

Ik wil graag een pakket reserveren maar kan het zelf niet komen ophalen. Wat moet ik doen?

Neem contact op met de bib en dan bekijken we hoe we het pakket via Rotselaar helpt tot bij jouw deur krijgen.

Toen ik mijn item opzocht, stond het nog op "beschikbaar", maar het zit toch niet in mijn pakket. Hoe kan dat? 

We verwerken de reservatie-aanvragen in chronologische volgorde. Hierdoor is het mogelijk dat een andere gebruiker je voor was.  

Kan ik als lid van een andere bib uit het PBS netwerk (Bierbeek, Herent, ...) ook reserveren bij de Bib Rotselaar? 

Dat is enkel mogelijk als je lid bent van Bib Rotselaar en dus via onze website kan inloggen en reserveren.

Hoe werkt het uitlenen van e-readers en e-boeken via de afhaaldienst?

Eerst kies en reserveer je het e-boek of de e-boeken die je wilt uitlenen. Je vindt online in de catalogus ons aanbod aan e-boeken. Je kan er tot drie op een e-reader zetten. Je krijgt een opgeladen e-reader van de bib mee met de gevraagde e-boeken. De e-reader telt ook als 1 uitlening op je kaart.

Je ondertekent bij het afhalen en bij het terugbrengen een document, samen met de bibliotheekmedewerker. Inleveren gebeurt nooit via de inleverbus. E-boeken van de bib op je eigen tablet of e-reader lezen is nog niet mogelijk. Lees meer over onze e-readers.

Ik miste mijn afhaalmoment. Wat doe ik nu?

Je bent welkom om je pakket te komen halen tijdens de openingsuren van de afhaaldienst:

Maandag: 18u – 19u30

Dinsdag: 15u – 16u30  en 18u – 19u30

Woensdag: 15u – 16u30

Donderdag: 18u – 19u30

Zaterdag: 10u – 11u30

Pakketten die blijven liggen zonder verwittiging worden teruggeplaatst in de rekken: geef ons op tijd een seintje.

Nog andere vragen?  

Wij zijn er om je te helpen!

 • Bel 016/61.64.00 tijdens onze gewone openingsuren: 
  • maandag: 10:00-12:00 en18:00-20:00
  • dinsdag: 10:00-12:00 en14:00-20:00
  • woensdag: 14:00-17:00
  • donderdag: 10:00-12:00 en 18:00-20:00
  • vrijdag: 10:00-12:00
  • zaterdag: 10:00-13:00
  • zondag: Gesloten
 • of mail naar bibliotheek@rotselaar.be