Met enige fierheid stellen we je deze lijst voor met (nieuwe) schrijvers die wonen in of afkomstig zijn uit Rotselaar.

We rekenen op jouw hulp om deze lijst zo volledig mogelijk te maken. Laat het ons weten als je iemand kent die nog niet in de lijst staat.

Antonissen schreef in 2018 het boek De onfatsoenlijken: een reis door populistisch Europa. Het bevat zeventien portretten van zeer uiteenlopende bewoners van het gebied van de vroegere EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal), waar de basis van Europese samenwerking ligt en de welvaart is verdwenen, waardoor mensen zich bedreigd voelen door immigratie.

De onfatsoenlijken door Jan Antonissen

 

Werchters auteur Filip Bastien debuteerde in 2018 met oorlogsroman Winteruren. In het boek gaat de auteur, doorheen de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw, op zoek naar Richard - de grootvader die hij nooit heeft gekend.

© Foto Sven Ponsaerts

 

Rotselaars auteur Krista Caimo houdt van tekenen, schilderen, knutselen en creatief bezig zijn. Ze zocht een doel voor haar tekenen en kwam zo terecht in de wereld van kinderboeken. Haar kinderen vormden de inspiratie voor een boek met hen als doelpubliek. Ze heeft een achtergrond als historica en is bijzonder geïnteresseerd in de biologie van fauna en flora. Deze interesses zal je zeker herkennen uit kleine details in het boek "Flore & Flappy". Als klein ukje had ze ze zelf een knuffel 'Flappy', een hondje met flaporen dat ze overal naartoe zeulde... Haar boek is dan ook gebaseerd op waarnemingen uit het 'echte' leven.

Krista Caimo

 

Martine Ceyssens (1974) is verbonden als lector aan de KHLeuven (Bachelor Buitengewoon Onderwijs). Daarnaast begeleidt ze in haar drukke praktijk heel wat kinderen met dyslexie. Ze bracht hierover twee boeken uit: Mijn kind heeft dyslexie en Mijn kind heeft dyscalculie.

Mijn kind heeft dyscalculie boek

 

Bert Cornelis (1960) is historicus (KU Leuven). Hij was eerder politiek journalist en werkt al enkele jaren in de politieke communicatie. Door het onderzoek voor zijn boek Burgemeester in de Groote Oorlog. De dagboeken van Gaëtan de Wouters d’Oplinter en Maria Theresia Goethals (Rotselaar, 1914) stootte hij op het fascinerende verhaal van de kasteelgijzeling. Hij schreef ook De zaak van de zwarten en Hitler en de Belgen.

Cornelis Bert boek

 

Barbara en Stefanie Claes zijn geboren in Rotselaar in 1983. Stefanie is een beeldend kunstenares, illustrator, theaterregisseur en performer. Ze studeerde plastische kunsten aan Sint Lukas in Gent en later toneelregie aan het Rits in Brussel. Barbara is een Vlaamse actice, sinds januari 2006 vertolkt ze de rol van Zoë de Rixart de Waremme in de soap Familie. Vanaf september 2006 speelde ze nog een rol, die van Noa De Rixart de Waremme, voordien vertolkt door haar tweelingzus. Ze maken nu samen theaterprojecten. Ze brachten enkele pocketedities uit van hun theaterstukken, zoals Euthanasie met Barbara en Stefanie en Mia Kermis.

stefanie en barbara claes

 

Tom De Cock (1983) is een Belgische radio-dj, televisiepresentator en schrijver. Op 16-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste boek, De Openbaring, een horrorroman. Tijdens een verblijf in hun vakantiehuis in Zuid-Frankrijk krijgt het gezin van een rijke zakenman te maken met het Kwaad, dat heeft besloten de hele wereld te vernietigen.

De openbaring door Tom De Cock

 

Sep, een kleine biografie door De Craene is een voorleesverhaal, voor ouders die hun kinderen een actief leven gunnen. Het is ook een dagboek vol jeugdherinneringen van een jongen met een fiets en een nog grotere droom. Het is een inspiratiebron voor wie zot is van fietsen.

De Craene Isabel

 

Diane De Keyzer (1958) geeft Nederlands en sociale vaardigheden in het volwassenenonderwijs, maar is vooral een geboren verteller mét een grote passie voor onze sociaal-historische geschiedenis. Ze debuteerde met Madame est servie, en dat bleek meteen een schot in de roos. Intussen heeft ze al meerdere bestsellers op haar conto staan.

Diane De Keyzer

 

Schrijfster en filosofe Patricia de Martelaere (1957), overleden te Wezemaal in 2009, debuteerde in 1988 met de roman Nachtboek van een slapeloze, waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs kreeg. Voor Het onverwachte antwoord werd ze in 2005 genomineerd voor grote literatuurprijzen (Ako, Libris en Gouden Uil) en won ze de Publieksprijs van de Gouden Uil. In 2006 publiceerde ze met Taoïsme: een weg om niet te volgen, een vlot leesbare inleiding tot deze oosterse levensfilosofie.  

Patricia De Martelaere (FOTO:PN)

 

"Ik was gedurende bijna veertig jaar als ambtenaar verbonden aan de Leuvense universiteit. Na mijn pensionering wijdde ik mij aan de studie van de filosofie van Spinoza en de verspreiding van zijn gedachtegoed. Ik richtte de website Spinoza in Vlaanderen op en publiceerde daar talrijke eigen artikels en vertalingen van anderen. Eerder verschenen mijn vertaling met toelichting van Spinoza’s Staatkundige verhandelingDe Brieven over God en de Ethica. Zo net verscheen ook mijn vertaling van het Theologisch-politiek traktaat, met separaat uitgegeven uitvoerige commentaar."
(Werchter, september 2018).

Karel D'huyvetters

 

Forrest Ferdi schreef o.m. Verhalen uit het Hageland, Legerdienst, De onfortuinlijke fietser en Het bloedbad van Zichem. Het Bloedbad van Zichem is een historische roman over de stad Zichem die vocht voor zijn vrijheid tegen een oppermachtig Spaans leger.
Van een priester, Godefridus van Thienwinckel, die zijn volk bijstaat in tijden van dood en vernieling. Van een volk dat liefde, leed, miserie en toch ook een beetje vreugde in het leven vond. Een boeiend verhaal over macht en onmacht. Over de eenvoudige sterveling die in deze gewelddadige tijden trachtte te overleven.

Het bloedbad van Zichem

 

Nele Geyskens schreef Waarom MIJN broertjes mijn BROERTJES zijn, een vrolijk prentenboek over de liefde van een grote zus voor haar broertjes. Een boek vol eigenzinnige illustraties en een tikkeltje humor. Ze schreef ook Mevrouwtje Au, een kleurrijk, fantasievol prentenboek waarin verbeelding tot leven komt.

Neke Geyskens boek

 

Paul Baeten Gronda (1981) is auteur, scenarioschrijver en columnist bij Focus Knack en De Morgen. Hij groeide op in Rotselaar-Heikant en Leuven. Hij werd geboren als Paul Baeten, maar omdat er al een schrijver met die naam was, voegde hij de familienaam van zijn vrouw aan zijn eigen naam toe. In 2008 debuteerde hij met de roman Nemen wij dan samen afscheid van de liefde. In 2009 volgde de duistere schets van een bejaarde eenzaat, Kentucky, mijn land. Op zijn dertigste verjaardag publiceerde Gronda de novelle Onder vrienden. In de lente van 2013 verscheen Gronda's vierde boek, Straus Park. In 2015 verscheen zijn vijfde roman, Wanderland. Samen met Tom Lenaerts schreef hij het scenario voor de fictiereeks Over water. 

Paul Baeten Gronda

 

Philippe Hendrix debuteerde in 2016 met de gedichtenbundel Duo van zalm en merlijn. Na zijn succesvolle debuut volgde in 2018 Wonden van water.  In de nieuwe dichtbundel zijn de wonden van water die pijnlijke plekken die je elke dag voelt zitten, soms schuren ze, soms vormen ze gewoon de onderstroom bij alles wat de dichter beleeft, voelt of denkt.

Wonden van water

 

Alfons Heylen schreef Het dorp van Sint-Antonius: volkse verhalen uit het oude Wolfsdonk. Hierin verzamelde hij verhalen, legenden en sagen uit Wolfsdonk, op de grens van Hageland en Kempen.

Het dorp van Sint-Antonius

 

Hier Stijn schreef Cachaça: De Adem van de Tijger: een smakelijke introductie in de geheimen van Braziliës vloeibare godendrank. Alhoewel cachaça bij ons nog een grote onbekende is, is het nochtans de op twee na meest gedestilleerde drank ter wereld. Ze zijn er gek op, de Brazilianen. En kan je ze het kwalijk nemen? De geschiedenis van Brazilië en het Braziliaanse volk zijn nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met cachaça. Het is een deel van het dagelijkse leven in het land, ook in het dagdagelijkse taalgebruik. Over Nederlandstalige boeken omtrent cachaça kunnen we kort zijn: ze bestaan niet. Dit boek vult die leemte nu op door u mee te nemen naar de Braziliaanse rietvelden en stokerijen, en u kennis te laten maken met dit edele destillaat. Laat het alvast een aanmoediging zijn om zélf op ontdekkingstocht te gaan, en u te laten verleiden door de allerbeste cachaças die - eindelijk! - stilaan hun weg naar Europa beginnen te vinden.

Hiers Stijn boek

 

Mia Jespers (1944) is de kleindochter van "Meesteremy". Ze is sinds haar jeugd geboeid door de persoon van haar grootvader-dichter. Ze verzamelde alle mogelijke bronnenmateriaal: manuscripten, boeken, historische en medische achtergrondliteratuur, foto's, documenten en mondelinge getuigenissen. Zo schreef ze het boek Meesteremy, met de werken en het levensverhaal van de onderwijzer en Vlaamse dichter uit de eerste helft van de 20e eeuw. Hij overleefde de Eerste Wereldoorlog als krijgsgevangene in Duitsland. Daar verwoordde hij zijn gevoelens en bekommernissen in gedichten. Na zijn terugkeer en de hereniging met zijn gezin bleef hij nog geruime tijd schrijven. Hij hanteerde een romantische, poëtische taal in verschillende genres en behandelde uiteenlopende onderwerpen.

Meesteremy boek

 

Bieke Jorissen is inwoner van Wezemaal. Ze schreef reeds een eerste boek over de Toponiemen van de Brusselse Vijfhoek tot 1830. Sinds december 2021 ligt een tweede deel bij de drukker: “Straten van de Brusselse Vijfhoek tot 1866”. Dankzij deze tweedelige stratenatlas (355 pagina's) met historische kaarten en een tweetalige alfabetische tabel van de straatnamen, loop je niet meer verloren in het oude Brussel.

Bieke Jorissen

 

Met het prentenboek Wat kriebelt er in mijn oor? wil Sylvia Kieffer uit Rotselaar ervoor zorgen dat kinderen meer bereidheid tonen om te praten over hun hooggevoeligheid. Ouders en opvoeders krijgen zo een beter inzicht in de leefwereld van het kind. In het boek heeft Egeltje Emo last van kriebeloren. Samen met zijn vriendinnetje Libelle Lief gaat hij op zoek naar een rustig plekje.

Sylvia Kieffer boek ©ggr

 

De fluistersteen is het eerste boek van Isabelle Laenen (1973). Zij is zelf moeder van twee eigen-wijze kinderen die voor haar een grote bron van inspiratie zijn. Er zitten mooie verrijkende boodschappen in het boek, waarbij kinderen ontdekken dat ze diep van binnen eigenlijk alle antwoorden kunnen vinden die ze nodig hebben. Ze leren vertrouwen op hun eigen al-weten. 

De Fluistersteen

 

Minnen Bart schreef onder andere Den heyligen Sant al in Brabant: de Sint-Martinuskerk van Wezemaal en de cultus van Sint-Job 1000-2000 samen met negen co-auteurs. Zij willen hiermee de geschiedenis van Wezemaal als populair Europees bedevaartsoord bewaren voor latere generaties. Andere verhalen die hij neerpende zijn onder andere De Sint-Pieterskerk van Rotselaar 1844-1848: een nieuwe kerk met oude wortels en Een landelijke parochie in de Middeleeuwen: Rotselaar van 1044 tot 1559.

Bart Minnen © INGE BOSSCHAERTS

 

Lut Natens (1956) woont in de Heikant in Rotselaar. Zij werkt als verpleegster in Gasthuisberg en is gehuwd en moeder van een zoon en een dochter. In haar eerste dichtbundel Alles krijgt kleur spreken tegelijk de moeder, dochter en echtgenote in haar in intieme verzen met al de liefde, verdriet, angst en bezitsdrang die daarbij horen. De bundel omvat vier delen: voorzichtig luister ik, stil mijn moeder slaapt, rusteloos rood en liever dan lief. De illustraties zijn van dochter Veerle Haesen en de foto op de cover van broer Jan Natens: een creatieve familiesamenwerking.

Lut Natens boek

 

Diane Put maakte haar eerste prentenboek, Lotta, met het vrolijke, verwonderde en nieuwsgierige kippetje in de hoofdrol. Sindsdien volgden nog een heleboel andere leuke boeken met Lotta in de hoofdrol, over diverse thema's: Lotta en de regenboog (over kleuren), Lotta telt (over tellen), Lotta ruimt op (over afval en recycling), Lotta en de paashaas (over Pasen), Lotta vindt de weg (over verdwalen en je oriënteren op het strand) en Lotta wordt clown (over ziekenhuis en cliniclowns). In 2008 kreeg Diane Put door het tijdschrift Libelle de award  ‘Libelle Vrouw van het Jaar’.

Diane Put boekenbeurs

 

In het onderwijs zijn heel wat mensen actief die zich met hart en ziel inzetten voor hun job en die er door hun jarenlange ervaring ook ontzettend goed in geworden zijn. Logisch toch dat zij hun kennis willen delen? In Hoe doen leraars dat? geeft een ervaren rot in het vak 1000 tips om een betere leraar te worden. Tips waar je ook als ouder zeker iets van kan opsteken. Jeroen Reumers, leraar aan de Gemeentelijke Basisschool Heikant in Rotselaar, laat je over zijn schouder meekijken en geeft concreet advies.

Jeroen Reumers ©LIV

 

Johan Rosius woont in Rotselaar. Hij was zaakvoerder en eigenaar van wijnhandel WineShare. Eenmaal op pensioen schreef hij Rond de Wereldtafel met co-auteur Hans Radix.  Het boek is een unieke combinatie van persoonlijke reiservaringen in 50 landen, interessante informatie per land met toevoeging van een recept van een typisch lokaal gerecht en de keuze van een bijpassende wijn. Het is geen typisch kook - of reisboek, maar veel meer dan dat. Het is voor de lezer een zeer informatief, boeiend en rijk geïllustreerd werk en geeft aan de kookliefhebber een ruime keuze aan gerechten en wijnen uit de wereldkeuken. Daarna publiceerde Rosius het boek Upside Down, het eerste boek in Vlaanderen dat in volle co-auteurschap werd geschreven met een persoon met het Syndroom van Down. 

Rond de wereldtafel

 

Johanna Spaey (1966) 'schrijft sinds ze kan lezen'. Ze groeide op in Wezemaal, midden in het Hageland. Vervolgens werkte ze als freelance eindredacteur, boekenrecensent, copywriter en journalist. In 2005 debuteerde ze met Dood van een soldaat, een literaire thriller over de Eerste Wereldoorlog. Met dit boek won ze zowel de Nederlandse De Gouden Strop als de Vlaamse Hercule Poirotprijs. In 2007 verscheen Vlucht, een roman met eveneens de eerste Wereldoorlog als decor. Haar derde thriller De eenzaamheid van het westen (2010) gaat over het jonge begaafde tekentalent Cassandra, wier talent haar naar de dodenakkers van de Eerste Wereldoorlog voert.

Johanna Spaey

 

Net geen zestig jaar geleden begon Stefaan Top (1941) als student Germaanse talen in Leuven. Hij beet zich vast in het vak Volkskunde en sindsdien heeft hij dat onderzoeksveld niet meer verlaten. Dat is een erg breed domein omdat het het hele dagelijkse leven bestudeert: de volkscultuur, de verhalen, de liederen, de rituelen, de zegswijzen, de feesten … Eigenlijk is het een vorm van antropologie van eigen bodem, maar waar andere antropologen bijvoorbeeld naar Afrika gaan, blijven volkskundigen in eigen land. Deze profesor verzamelt lokale sagen en geruchten en publiceerde onder meer het Vlaams-Brabants sagenboek, het Limburgs sagenboek en het West-Vlaams sagenboek.

Stefaan Top © Bart Vandenbroucke/VDB

 

Gaby Van de Cauter werd in 2010 benoemd tot ereburger van Rotselaar. Hij was stichter van Beatrijsgezelschap en stond aan de wieg van het verzusteringscomité. Hij schreef onder meer Oude liedjes van Rotselaar: tekst, muziek tekeningen van drie oude volksliedjes uit Rotselaar, De evolutie van Rotselaar en Nostalgie naar Rotselaar: geschiedenis van Rotselaarse prentkaarten tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw.

De evolutie van Rotselaar, Werchter en Wezemaal

 

Leen van den Berg (1956) schreef in 1994, samen met Beatrijs Peeters, haar eerste jeugdroman: In het teken van de dolfijn. Er volgden nog een vijftiental jeugdboeken en scenario's voor een animatiereeks voor kinderen. In 2005 schreef ze Soeur Sourire, haar eerste roman voor volwassenen. Ze is schrijfdocent aan het Conservatorium van Hasselt en aan de Academie in Haasrode. Ze deed zes jaar lang research voor een psychologische historische roman, Zoon in Congo, een verhaal over de zoektocht van een zoon naar zijn vader.

Zoon in Congo

 

Vanderhallen Dirk is één van de drie redacteurs van de Plantyn algemene wereldatlas.

Plantyn algemene wereldatlas

 

Christiane Van Eepoel schreef samen met Louis Peeters Honderd jaar de lens op Wezemaal, een boek vol regionale geschiedenis van Hageland.

Sint-Martinuskerk Wezemaal

 

Andreas Van Rompaey studeerde literatuurwetenschappen aan de KU Leuven. Op verscheidene vlakken blijft hij zich sindsdien bezighouden met naoorlogse Nederlandstalige literatuur. Zijn boek Bruggenbouwer gaat over Paul De Wispelaere (1928-2016). De Wispelaere publiceerde een twintigtal prozawerken en essaybundels, was recensent voor De GidsHet Vaderland en De Vlaamse Gids, bekleedde aan de toenmalige UIA de functie van hoogleraar en maakte deel uit van talrijke jury’s, commissies en redacties. Voor zijn verwezenlijkingen op literair vlak kreeg hij in het hele taalgebied enorm veel lof. De belangrijkste rol die hij vervulde, was echter die van ‘bruggenbouwer’ en net vanwege deze reden vormt Paul de Wispelaere een bijzonder relevante en interessante casus. Doordat hij op zoveel verschillende vlakken actief was, stond hij met zeer uiteenlopende figuren uit de literaire wereld in contact en bracht hij hen dikwijls ook samen. Hiernaast schreef Andreas Van Rompaey een biografisch essay over Johan Sonneville en artikels over ideologiekritiek en verhaaltheorie. Zijn bijdragen verschenen in uiteenlopende tijdschriften.

Bruggenbouwer

 

Antoine Verbeeck bracht in 2013 het boek Rotselaar: Vroeger en nu uit. 

Rotselaar vroeger

 

Herman Voets schonk bijzondere aandacht aan de biercultuur in Rotselaar en Werchter met de boeken Brouwerij Mena, limonadefabriek Kina: Rotselaar 1897-2007 en Brouwerij Jack-Op: Werchter 1869-2010. Rotselaar heeft zijn Mena brouwerij en het gelijknamig bier, maar ook de deelgemeente Werchter heeft een biercultuur. Herman Voets verzamelde hiervan een historisch overzicht, inclusief anecdotes en foto's.

Herman Voets ©DVT photography 2010

 

 

Kristien Willems woont in Wezemaal, ze is sociaal pedagoge en onderwijzeres. Ze heeft altijd een passie voor kinderboeken gehad. In 2015 bracht ze haar eigen verhaaltje voor het slapengaan uit, Bubbels. Het gaat over de achtjarige Bubbels, die komt uit een gelukkig gezin. Zijn vriendinnetje Josefien heeft het minder getroffen, maar vindt een warm onthaal bij Bubbels' gezin. De papa van Bubbels vertelt altijd de gekste verhalen, die achteraf soms meer waar blijken te zijn dan je op het eerste zicht zou denken! Het boek werd in 2015 bekroond met de Aluminium uil & Blikken griffel. 

cover bubbels