Zelfzorg in moderne tijden - 18 NOV 2021

Tijdens Seniorenweek (13 tot 19 november) staan er allerlei interessante activiteiten op het programma. Op woensdag kan je de lezing 'Zelfzorg in moderne tijden' volgen.

Levenskracht

Hoe geven we zelfzorg een gezonde plek in ons leven?

Meer dan ooit zijn kennis en andere middelen voorhanden om vitaal, vreugdevol en vredig door het leven te gaan. Tegelijk kan dit moderne leven ons ook ziek, gestresseerd en ongelukkig maken. We gaan in op de volgende vragen:

 • Wat is goede zelfzorg en wat niet?
 • Hoe ga je op een goede manier met zelfzorg om?
 • Welke benaderingen zijn er in het landschap van zelfzorg te vinden? We geven een overzicht van de verschillende zelfzorgstrategieën:
  • Zorgen voor je lichaam. Lichaam en geest hangen nauw met elkaar samen. (Dat is logisch want ons zenuwstelsel maakt deel uit van ons lichaam en is een directe reflectie van wat er in onze geest gebeurt). Als je voor je lichaam zorgt, zorg je dus ook voor je geest. Dit maken we concreet aan de hand van de strategieën “voeding”, “beweging”, “impact” en “rust”.
  • Zorgen voor je geest. Mensen hebben het bijzondere vermogen om hun eigen geest aan te sturen. Je kan dus zorgen voor je geest mét onze geest. Hier gaan we in op hoe we dit kunnen doen – aan de hand van de strategieën “focus” en “aspiratie”.
  • Zorgen voor je relaties. Hoe we ons voelen hangt nauw samen met de kwaliteit van onze relaties met anderen. We verkennen hoe belangrijk “verbinding” met andere mensen is en hoe we die kunnen verdiepen. Daarnaast verkennen we hoe we authentieker in het leven kunnen staan.
  • Zorgen voor je ‘ziel’. Het leven is meer dan het lijkt. “Meditatie” is een manier om dat te ontdekken. Daarnaast heeft meditatie aantoonbaar positieve effecten op lichaam, geest en zelfs op onze relaties. “Wijsheid” betekent dat we het leven leren zien zoals het is, en daar profiteert iedereen rondom ons van.  
 • Hoe kies je welke zelfzorg voor jouw aangewezen is? 

Over de spreker

Spreker Sven De Weerdt is als doctor in de psychologie gepassioneerd door bewustwording en bewustzijn. Hij is docent aan de UHasselt, faciliteert leiderschapsontwikkeling aan het UZ Leuven, is zelfstandig begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen in de sfeer van zelfzorg, persoonlijk leiderschap en samenwerking. Hij is ook meditatieleraar en auteur van de boeken Cocreatief leiderschap ( samen met Yves Larock, Garant), Dansen met de wereld (ASP), Ontdek jezelf (Witsand) en De Dans (BoekBoek).

Praktische info

Donderdag 18 november 2021 - Van 14:00 tot 16:00

G.C. De Mena, Provinciebaan 2, Rotselaar 3110

Deze lezing is gratis.

Schrijf je in