Laat een boek opsturen naar je bib

Met IBL kan je een boek laten overkomen uit een andere bibliotheek. Tot nu toe deed je dit aan de balie. Vanaf 18/04/2022 kan dit online.

Wat is IBL?

IBL of interbibliothecair leenverkeer is een manier om een titel die niet in de collectie van je eigen bibliotheek beschikbaar is, toch in handen krijgen.

Echter, het is niet de enige mogelijkheid:

1. Aankoopsuggestie: Wij vullen onze collectie graag aan naar de wensen en noden van onze leners. Geef een aanvraag door aan een van onze medewerkers of vul het online formulier in. Je wordt op de hoogte gehouden van de status van je aanvragen. Het verwerken, bestellen en klaarmaken van een nieuw materiaal neemt minstens enkele weken in beslag.
  2. Zelf het boek gaan halen in een andere bib: Als je niet zo lang kunt wachten, kan je in de catalogus gemakkelijk terugvinden in welke dichtgelegen bibliotheken het boek beschikbaar is. Je kan dit uiteraard zelf gaan halen. Indien de bibliotheek ook deel uitmaakt van het Slim Netwerk, betaal je hier als lid van bibliotheek Rotselaar geen lidgeld.
  3. IBL: In Rotselaar kost een IBL-aanvraag 2.50 euro voor jou als lener (bekijk hier onze tarieven). Daarom wordt IBL gezien als het "laatste redmiddel". De andere twee mogelijkheden zijn voor jou én voor de bibliotheek sneller en goedkoper dan IBL.

Nieuw: IBL in de publiekscatalogus

Niettemin kan IBL in veel situaties een welkome dienstverlening zijn! Daarom werd deze service volwaardig geïntegreerd in de publiekscatalogus, zodat je hier als het ware vanzelf bij terechtkomt op het moment dat een boek niet in jouw bib beschikbaar blijkt te zijn.

Met een klik op de IBL-knop doe je je aanvraag. Die wordt zo snel mogelijk verwerkt. Indien er na 8 dagen geen bibliotheek je heeft kunnen helpen, wordt je aanvraag kosteloos geannuleerd.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Stel: je bent op zoek naar een titel, maar deze titel is niet beschikbaar in de collectie van Rotselaar. Je wil geen aankoopsuggestie doen, je hebt geen tijd om daarop te wachten. Er zijn geen nabij gelegen bibliotheken waar je de titel eventueel wel kan vinden.

Tot voor kort kreeg je deze melding.

Je merkte misschien al dat dit veranderd is: levert een zoekopdracht niets of bijna niets op in je eigen bibliotheek, dan wordt je zoekopdracht uitgebreid.

Klik je op ‘alle resultaten’, dan verlaat je onze lokale bibliotheekwebsite en ga je naar bibliotheek.be. Daar doorzoek je het bezit van het volledige netwerk van Vlaanderen en Brussel.

Klik op een titel om te zien in welke bibliotheken de titel aanwezig is. De dichtste bibliotheken staan staan daarbij bovenaan.

Is de titel die je zoekt aanwezig in een bib die niet te ver is of waar je binnenkort toevallig in de buurt bent? Dan kan je daar een exemplaar halen. Is het moeilijk om je te verplaatsen, prima, dan kan je IBL’en.

De IBL-aanvraag

Ben je aangemeld bij Mijn Bibliotheek? Klik op de IBL-knop, dan loopt vervolgens eigenlijk alles zoals bij een gewone reservatie.

Is je aanvraag opgevolgd door een bibliotheek, dan krijg je een soort track and trace bericht, zoals je ook soms krijgt bij webshops. Je kan je boek niet meteen ophalen, maar je weet dan al dat het onderweg is, je kan gerust zijn en hoeft niet naar een andere oplossing te zoeken.

De IBL-uitlening

Op het moment dat het boek klaar ligt in de bib, krijg je een bericht dat je het mag ophalen, opnieuw helemaal zoals bij een gewone reservatie.

Annulatie

Is er onverhoopt geen enkele bib die een exemplaar kan of wil leveren via IBL, dan krijg je uiteraard zo snel mogelijk een annulatiebericht.

Zo lang de aanvraag nog niet is opgevolgd, kan je de aanvraag ook zelf annuleren.

Een overzicht van je IBL-aanvragen kan je in Mijn Bibliotheek zien en opvolgen.

Beperkingen

Sommige titels, bijvoorbeeld heel recente materialen, zal je niet kunnen IBL’en.

Vragen?

Stel ze gerust aan de balie, telefonisch tijdens de openingsuren via 016 61 64 00 of mail ons op bibliotheek@rotselaar.be

Veel lees- en leenplezier!