Welkom in de bib!

De bibliotheek is er voor iedereen. Maar niet iedereen weet al precies hoe de bibliotheek werkt...
Op deze pagina leggen we het volgende aan je uit:

 • Lid worden
 • Lidkaarten
 • Uitlenen
 • Verlengen
 • Inleveren
 • Reserveren en IBL
 • Slim Netwerk
 • Digitaal Aanbod

Lid worden

Ben je inwoner van Rotselaar? Dan is je lidmaatschap voor de bibliotheek gratis. Voor niet-inwoners vanaf 18 jaar bedraagt het lidmaatschap 5 euro per jaar.

Bibliotheek Rotselaar maakt deel uit van het Slim Netwerk. Met je abonnement kan je terecht in alle bibliotheken van het Slim Netwerk. Je betaalt enkel in de eerste bibliotheek waar je je inschrijft of je lidmaatschap verlengt.

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek. Je kunt lid worden door je tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan te melden aan de balie.

 

Lidkaarten

Sinds 26 februari 2021 heb je geen aparte lidkaart meer nodig maar kan je eenvoudig met je elektronische identiteitskaart materialen ontlenen in de bib. Je kan nog steeds gebruik maken van een aparte bibliotheekkaart. Onze kaarten werden in een nieuw jasje gestoken, maar de oude lidkaarten blijven gewoon geldig.

Het is ook mogelijk om voor één lidmaatschap meerdere kaarten te hebben. Dit noemen we een hoofdpas en één of meerdere volgpassen. Zo kunnen bijvoorbeeld twee ouders ieder een kaart hebben gekoppeld aan hetzelfde kind. Op die manier kunnen beide ouders materialen uitlenen, verlengen, reserveren en kosten vergoeden voor het kind.

Uitlenen

De uitleen van alle materialen is gratis.

De uitleentermijn bedraagt 4 weken (28 dagen), met de volgende uitbreiding:

 • Met een klasabonnement, lerarenabonnement of verenigingenabonnement mag je materialen 42 dagen houden. Ook leraren in opleiding kunnen een lerarenabonnement aanvragen.

Je kan tot 15 materialen uitlenen, ongeacht het materiaaltype, met de volgende uitbreidingen:

 • Met een verenigingenabonnement kan je tot 50 materialen uitlenen.
 • Met een lerarenabonnement kan je tot 30 materialen uitlenen.
 • Met een klasabonnement kan je tot 60 materialen uitlenen.

Ook tijdschriften kunnen ontleend worden, behalve het recentste nummer van elke reeks. Omdat tijdschriften actuele informatie bevatten is het niet mogelijk om die te verlengen. Je kan kranten lezen in de leeszaal van de bibliotheek, maar je kan ze niet uitlenen. Je kan wel thuis of in de bibliotheek online de krant lezen via ons Gopress-abonnement.

De uitleningen zijn persoonlijk; het geleende mag niet verder worden uitgeleend.

Voor informatie, begeleiding en andere hulp kan je steeds beroep doen op het personeel.

Verlengen

Als je boeken niet tijdig uit zijn of je geraakt niet in de bib voor je uitleentermijn verstreken is, dan kan je je boeken verlengen. Je kan je boeken maximum 2 keer verlengen.

Enkele voorwaarden:

 • Inleverdatum is nog niet verstreken
 • Het materiaal is niet gereserveerd door iemand anders
 • Je lidmaatschap is nog in orde

Hoe kan ik mijn materialen verlengen?

 • In de bib aan een van de zelfscanautomaten (je hoeft het boek niet bij te hebben, je kaart is voldoende)
 • Telefonisch (met je bibkaart of barcodenummer bij de hand) tijdens de uitleenuren
 • Online via Mijn Bibliotheek.

Inleveren

Je brengt materialen steeds terug in de bibliotheek waar je ze ontleend hebt.

Waar kan ik inleveren?

 • Normaal lever je je materialen persoonlijk in in de bibliotheek via de zelfscan automaat tijdens de openingsuren.
 • Ben je verhinderd om tijdens de openingsuren je materialen in te leveren, dan kan je gebruik maken van de rode inleverbus, rechts aan de hoofdingang van Vrijetijdscentrum De Mena.

Wat mag niet in de inleverbus?

 • Toestellen zoals e-readers
 • Leesrugzakjes

Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.

Overschrijden uitleentermijn

Na het verstrijken van de uitleentermijn stuurt de bibliotheek herinneringen.

 • Een eerste herinnering wordt gestuurd 3 dagen na het verstrijken van de inlevertermijn,
 • een tweede herinnering wordt gestuurd 10 dagen na het verstrijken van de inlevertermijn.

Als je de uitleentermijn overschrijdt, betaal je een vergoeding en eventueel de portkosten voor de herinneringsbrieven (zie tarieven).

Als je een geldig mailadres opgeeft, ontvang je de herinneringen via mail en betaal je hiervoor geen portkosten. Het aanrekenen van de vergoeding start op de dag na het verstrijken van de uitleentermijn en wordt per dag gerekend. 

 • Zijn de materialen 50 dagen na het verstrijken van de inleverdatum nog niet terug, dan wordt je openstaande dossier overgemaakt aan de financiële dienst. Hierbij ontvang je per brief een materiaalvergoedingsnota.
 • Je lidmaatschap wordt geblokkeerd, tot je de openstaande kosten betaald hebt en je de boeken hebt ingeleverd of als verloren materiaal hebt vergoed. Indien je hier niet op reageert ontvang je 78 dagen na het verstrijken van de inleverdatum een laatste aanmaning. Dit is een laatste kans om een deurwaardersprocedure te vermijden.

Om oplopende telaatgelden en bijkomende kosten en procedures te vermijden kan je best steeds zo snel mogelijk contact op te nemen met de bibliotheek.

Inleverattenties en herinneringen

De bibliotheek kan niet garanderen dat alle inleverattenties en herinneringen correct verstuurd en ontvangen worden. Er is geen verhaal mogelijk tegen een eventuele boete ten gevolge hiervan.

Als lener behoud je steeds de verantwoordelijkheid om de uitleentermijn te respecteren. Hou daarom steeds de inleverdatum in de gaten op je uitleenbriefje of via https://mijn.bibliotheek.be/. Je kan hier ook steeds voor bellen of mailen.

Breng ons zo snel mogelijk op de hoogte bij een wijziging in je contactgegevens.

Reserveren en IBL

Soms is het lang wachten tot een veelgevraagde titel in het rek staat. Dan kan het een oplossing zijn om die te reserveren. 

Van zodra het boek binnen komt, wordt dit voor jou opzij gelegd en krijg je een mailtje. 

Materiaal dat wij niet in onze collectie hebben kunnen wij aanvragen bij een bibliotheek die dit wel heeft, dit heet IBL.

Reservaties en IBL-aanvragen zijn niet gratis (zie tarieven). De bijhorende kost valt ten laste van jou als aanvrager, ook als je een gevraagd materiaal niet afhaalt.

Je kan tot 5 reservaties tegelijk plaatsen. Je kan ook tot 5 IBL aanvragen tegelijk plaatsen. 

We verwittigen je als het gevraagde materiaal ter beschikking is. Je hebt twee weken om een beschikbaar gereserveerd/IBL-materiaal af te halen.

Gebruik de lidkaart waarmee de aanvraag werd gedaan om het materiaal uit te lenen.

Hoe reserveren?

Dit kan online.

 • Zoek de gewenste titel op in de catalogus.
 • Klik op de titel en daarna op Waar staat het.
 • Hier vind je de knop RESERVEER.
  • Ben je ingelogd op Mijn Bibliotheek? Dan kan je meteen verder.
  • Ben je nog niet ingelogd? Je wordt doorverwezen naar de inlogpagina. Indien je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel hebt, kan je je nu registreren. Tip: vink op je eigen pc ‘altijd aangemeld blijven’ aan, zodat je nooit nog het paswoord moet ingeven!
 • Als er meerdere leners aan je profiel gekoppeld zijn, vraagt het systeem om de juiste lener aan te duiden. Even bevestigen, en het materiaal is gereserveerd.
 • Zodra de gevraagde titel beschikbaar is, word je verwittigd via een mailtje. De reservatie ligt dan klaar aan de balie/afhaaldienst. Kom ze binnen de 2 weken halen.

Hoe een boek laten opsturen via IBL?

Met IBL kan je een boek laten opsturen uit een andere bibliotheek. Let op, deze dienst kost 2.50 euro per boek.

Vanaf maandag 18/04/2022 kan dit met een simpele druk op de knop in de catalogus.

Hoe werkt dit? Eigenlijk hetzelfde als een reservatie. Je aanvraag wordt zo snel mogelijk verwerkt. Zodra je boek wordt opgestuurd of klaarligt, ontvang je een mail. Het boek ligt voor jou opzij aan de balie.

Boek uit? Breng het terug binnen bij de bibliotheek waar je het ophaalde. Wij sturen het voor jou terug.

Slim Netwerk

In Rotselaar ben je lid van het Slim Netwerk!

Het Slim Netwerk is een samenwerkingsverband tussen bibliotheken.

Met een geldig abonnement bij één bibliotheek in het netwerk, word je zonder bijkomende kosten lid bij de andere.

Je leest er hier meer over. 

Digitaal aanbod

Op je eigen toestel of op een toestel van de bib kan je: digitale kinderboeken lezen (Fundels), digitale kranten en magazines lezen (Gopress), tips op maat krijgen voor kinderen (Bieblo) en tips op maat krijgen voor volwassenen (Mijn Leestipper).

Je kan ook tot drie e-boeken lenen op een e-reader van de bibliotheek. Een bibliotheekmedewerker zet het e-boek/de e-boeken op een e-reader. De e-reader en ieder e-boek telt als een uitlening. Bij ontvangst en teruggave van de e-reader onderteken je samen met een bibliotheekmedewerker het uitleenreglement voor e-readers.

Sinds september 2020 kan je ook gratis e-boeken lenen van thuis uit via het platform cloudLibrary. Je kan telkens 2 e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel.

In de bibliotheek kan je: vormingen volgen m.b.t. programmeren en computers gebruiken. Zodra het kan, starten al onze activiteiten weer op. We hebben ook digitale materialen die je kan uitlenen, zoals luisterboeken, games, DVD's, e-boeken en e-readers.

In de bibliotheek heeft iedereen gratis toegang tot het internet via de gebruikerscomputers of via wifi. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. Je kan maximum een half uur gebruik maken van de computers. De bibliotheekmedewerker kan beslissen om af te wijken van deze regel.

Je kan tegen betaling prints of kopieën maken (zie tarieven). Je kan gratis documenten scannen.