Lid worden

Ben je inwoner van Rotselaar? Dan is je lidmaatschap voor de bibliotheek gratis. Voor niet-inwoners vanaf 18 jaar bedraagt het lidmaatschap 5 euro per jaar.

Bibliotheek Rotselaar maakt deel uit van het Provinciaal Bibliotheeknetwerk Vlaams-Brabant. Met je lidkaart kun je terecht in alle bibliotheken van het bibliotheeknet (zie afbeelding).

In deze bibliotheken kan je dezelfde bib-kaart gebruiken:

Bibliotheeknet Vlaams-Brabant feb 2020 png.PNG

Wie?

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek.

Hoe?

Je kunt lid worden door je tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan te melden aan de balie.

Uitlenen

De uitleen van alle materialen is gratis.

De uitleentermijn bedraagt 4 weken (28 dagen).

Het aantal materialen dat tegelijkertijd op een lenerspas kan worden uitgeleend, is beperkt tot 15 stuks.

Ook tijdschriften kunnen ontleend worden, behalve het recentste nummer van elke reeks. Omdat tijdschriften actuele informatie bevatten is het niet mogelijk om die te verlengen.

De uitleningen zijn persoonlijk; het geleende mag niet verder worden uitgeleend.

Voor informatie, begeleiding en andere hulp kan men steeds beroep doen op het personeel.

De bibliothecaris kan afwijkingen op de uitleenmodaliteiten toestaan, met name aan bezoekers die actief betrokken zijn bij de leesbevordering, aan instellingen van onderwijs of sociale welzijnszorg, aan bezoekers met beperkte mobiliteit, of naar aanleiding van promotieactiviteiten.

Verlengen

Als je boeken niet tijdig uit zijn of je geraakt niet in de bib voor je uitleentermijn verstreken is, dan kan je je boeken verlengen.

Enkele voorwaarden:

 • Inleverdatum is nog niet verstreken
 • Het materiaal is niet gereserveerd door iemand anders
 • Je lidmaatschap is nog in orde
 • maximum 2 keer verlengen

Hoe kan ik mijn materialen verlengen?

 • In de bib aan de uitleencomputer
 • Telefonisch (met je bibkaart of barcodenummer bij de hand) tijdens de uitleenuren
 • Online via Mijn bibliotheek

NIET via mail.

Inleveren

Boeken van bib Rotselaar steeds in bib Rotselaar binnenbrengen (nooit in een andere bib). Boeken uitgeleend uit een andere bib, nooit in de bib van Rotselaar binnenbrengen.

Waar kan ik inleveren?

 • Normaal lever je je materialen persoonlijk binnen in de bibliotheek via de zelfscan computer tijdens de openingsuren. De inlevercomputer staat vlak bij de ingang rechts naast de balie.
 • Ben je verhinderd om tijdens de openingsuren je materialen in te leveren, dan kan je gebruik maken van de inleverbus, rechts aan de hoofdingang van Vrijetijdscentrum De Mena.

Wat mag niet in de inleverbus?

 • Lidkaarten mogen niet in de inleverbus gedeponeerd worden (controleer dit vooraf)
 • E-readers mogen daar niet in.

Belangrijke tip: stop je boeken in een zak, dan gaan ze niet stuk!

Let ook op je inleverdatum, want de boeken worden pas bij het volgende uitleenmoment ingenomen. Het gebruik van deze inleverbus is volledig op eigen verantwoordelijkheid.
Geen enkel risico kan verhaald worden op de bibliotheek.

Reserveren

Soms is het lang wachten tot een veelgevraagde titel in het rek staat. Dan kan het een oplossing zijn om die te reserveren.

Van zodra het boek binnen komt, wordt dit voor jou opzij gelegd en krijg je een mailtje. Gedaan dus met herhaaldelijk zoeken.

Hoe reserveren?

Dit kan online (van thuis of aan een publiekscomputer in de bib).

Zoek de gewenste titel op in de catalogus. Klik op de titel en daarna op Waar staat het. Hier vind je de knop RESERVEER die je naar Mijn Bibliotheek brengt. Bij je eerste bezoek aan dit platform moet je je registreren en een profiel aanmaken met een zelfgekozen paswoord. Tip: vink op je eigen pc ‘altijd aangemeld blijven’ aan, zodat je nooit nog het paswoord moet ingeven!

Als er meerdere leners aan je profiel gekoppeld zijn, vraagt het systeem om de juiste lener aan te duiden. Even bevestigen, en het materiaal is gereserveerd.

Zodra de gevraagde titel beschikbaar is, word je verwittigd via een mailtje. De reservatie ligt dan klaar aan de balie. Kom ze binnen de 2 weken halen, zo niet is ze voor een volgende wachtende.

Let wel !  Als je iets reserveert dan kost dit € 0.80/titel, ook als je beslist om het toch niet te komen ophalen. Tijdens de sluiting omwille van de coronamaatregelen wordt deze kost opgehoffen.

Materialen uit andere bibliotheken die je bij Bib Rotselaar wil komen afhalen, kan je niet zelf reserveren. Deze kan je in onze bib aanvragen (= IBL InterBibliothecair Leenverkeer). Kostprijs hiervoor is € 2.50/titel.

Er is een maximum van 5 reservaties per lenerskaart. Deze beperking wordt opgeheven tijdens de sluiting omwille van de coronamaatregelen.

Privacybeleid

Klik hier voor het privacybeleid van de Gemeente Rotselaar en het OCMW Rotselaar.

Gebruikersreglement:

Klik hier

Tarieven

Klik hier