Hoe ontleen ik een e-boek?

E-boeken kan je op twee manieren ontlenen. Ofwel kies je voor een e-boek dat in de bib beschikbaar is en ontleen je een e-reader aan de balie. Ofwel download je thuis zelf je e-boeken op een eigen e-reader via CloudLibrary. Om CloudLibrary te gebruiken, log je in met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Opgelet: de collectie e-boeken in de catalogus/aan de balie verschilt van de collectie e-boeken uitleenbaar van thuis uit. Ook de uitleentermijnen en andere afspraken verschillen. Het gaat om twee aparte diensten.

Als je in de catalogus een e-boek opzoekt, klik dan op "Vind een exemplaar" en daarna op "Waar staat het?". Staat er "via de balie", dan is dit een e-boek dat je aan de balie kan komen uitlenen op een e-reader van de bib. Staat er "Via CloudLibrary", dan is dit een e-boek dat je zelf kan downloaden op je eigen toestel.

E-boeken op een e-reader van de bib 

Via de bibliotheek kan je kennismaken met e-readers, of er gebruik van maken wanneer je ze nodig hebt, zoals op vakantie of op de trein. Een e-reader is een zeer eenvoudig en licht toestel dat een leescomfort biedt dat heel dicht aanleunt bij het lezen op papier.

Hoe ga ik te werk?

Eerst kies je een of meerdere e-boeken die je wilt uitlenen. Je vindt online in de catalogus ons aanbod aan e-boeken. Je kan ook ter plaatse komen bladeren: aan de balie staat een fichebak met alle beschikbare titels.

Wanneer je je keuze hebt gemaakt geef je de fiche(s) aan het baliepersoneel. Zij zetten het e-boek/de e-boeken voor jou op een e-reader. De e-reader telt ook als 1 uitlening op je kaart.

Je ondertekent tot slot een document, samen met de bibliotheekmedewerker. Je krijgt indien gewenst ook een beknopte handleiding van het toestel met op de achterzijde het uitleenreglement.

Je kan de e-reader niet inleveren via de inleverbus of zelfscanners, je brengt ze terug via de balie. Bij het binnenbrengen van de e-reader controleert een medewerker in jouw aanwezigheid opnieuw of de e-reader geen beschadigingen heeft en je ondertekent opnieuw het document.

Afspraken

  • Maximum drie e-boeken per e-reader
  • Maximum 1 e-reader per lener (+18 jaar)
  • Gratis
  • Uit te lenen voor 4 weken
  • Niet verlengbaar
  • E-boeken kan je reserveren, dit kost 0.80 euro

Lees alle afspraken na in het gebruikersreglement e-readers

E-boeken op je eigen toestel

Leen gratis e-boeken bij de bib via het platform cloudLibrary. Je kan telkens 2 e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Loopt de uitleentermijn af, dan verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel. Je kan tot 2 e-boeken reserveren die je graag nog wil lezen. De e-boeken zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en kunnen overgezet worden naar de meeste courante e-readers. 

Hoe ga ik te werk?

1. Download de app of gebruik de cloudLibrary website.

2. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Bij de smartphone/tablet app kies je bij de eerste opstart voor België > E-boeken Vlaanderen en Brussel > de Bib en meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Registreer je dan snel of lees meer over registreren op Mijn Bibliotheek.