De bib tijdens corona

De bib werkt met gesloten deuren

Vanaf maandag 19 oktober zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Om de contacten tot het noodzakelijke minimum te beperken, de medewerkers maximaal te beschermen en de bezoekersstromen beter te spreiden, werkt de bibliotheek tijdelijk achter gesloten deuren. De uitgebreide dienstverlening voor de inwoner blijft gegarandeerd. Met de uitgebreide afhaaldienst helpen we je aan boeken, dvd’s, e-readers, ... Dit is ook het uitgelezen moment om van de digitale dienstverlening gebruik te maken!

Wat kan wel?

 • De dienstverlening van de bibliotheek blijft gegarandeerd. Elke gebruiker met een lidkaart kan gratis tot vijftien titels reserveren en afhalen. Dit geldt voor het uitgebreide aanbod: boeken, dvd’s, vertelplaten, rugzakjes, e-readers, tijdschriften, spelletjes, …
 • Inleveren kan via de inleverbus (boeken, dvd’s, tijdschriften, ...) of tijdens de openingsuren van de afhaaldienst (e-readers en materialen die niet in de bus passen).
 • Klasbezoeken gaan door: maak op voorhand een afspraak via het aanvraagformulier.

Wat kan niet?

 • Een fysiek bezoek aan de bibliotheek zelf kan tijdelijk niet voor minstens vier weken, vanaf maandag 19 oktober. Om de contacten tot het noodzakelijke minimum te beperken, de medewerkers maximaal te beschermen en de bezoekersstromen beter te spreiden, werkt de bibliotheek tijdelijk achter gesloten deuren. De uitgebreide dienstverlening voor de inwoner blijft gegarandeerd met de uitgebreide afhaaldienst. De maatregelen worden steeds geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. Wanneer de dienstverlening verandert, vind je dit op deze webpagina.

Openingsuren afhaaldienst

maandag: 18:00 - 19:30

dinsdag: 15:00 - 16:30 en 18:00 - 19:30

woensdag: 15:00 - 16:30

donderdag: 10:30 - 12:00 en 18:00 - 19:30

vrijdag: Gesloten

zaterdag: 10:30 - 12:00

zondag: Gesloten

Wat verandert er nog in Rotselaar?

De gemeente- en OCMW-diensten werken opnieuw met gesloten deuren: administratief centrum, vrijetijdscentrum en bib ‘de Mena’, Lokaal Dienstencentrum ‘Oude Pastorie’ en de gemeentelijke magazijnen (Beversluis).

Dienstverlening op afspraak is mogelijk. Maak zo veel mogelijk gebruik van digitale dienstverlening via e-loket, e-mail of het algemeen nummer 016 61 63 11 (op weekdagen van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, vrijdag tot 12 uur.)

Ga naar de website van gemeente Rotselaar

Hoe werkt de afhaaldienst?

Stap 1: Je reserveert je materialen op voorhand via onze website 24/24. Wie niet digitaal kan reserveren, kan dit ook telefonisch via het nummer 016/61 64 00. Reserveren kan vanaf maandag 19 oktober 2020. 

Stap 2: We stellen je pakket zo volledig mogelijk samen. Je krijgt een uitnodigingsmail wanneer je pakket klaarligt. Reken hier op een verwerkingstijd van 1 tot maximaal 3 werkdagen, afhankelijk van de drukte.

Stap 3: Je komt je pakket ophalen tijdens de openingsuren van de uitleendienst. Neem je lidkaart mee als je het pakket komt afhalen. Je pakket blijft twee weken liggen. Indien je je pakket niet komt ophalen, geef ons een seintje, dan kunnen we de boeken weer vrijgeven voor andere leners.

Stap 4: Breng je uitgeleende materiaal tijdig terug binnen via de inleverbus naast de Mena of tijdens de openingsuren van de afhaaldienst (e-readers en materialen die niet in de bus passen).

Belangrijk

 • De afhaaldienst is er voor gebruikers met een geldig lidmaatschap. Verleng je kaart op tijd telefonisch of per mail.
 • Reserveren is tijdelijk gratis.
 • Inleveren kan via de inleverbus of tijdens de afhaaldienst (e-readers, rugzakjes, …).
 • Geef een seintje als je je pakket niet kan ophalen.
 • Reserveer liefst tegelijk jouw boeken die je wilt ophalen. Dit is de efficiëntste manier om snel je pakket te krijgen, en zo vergemakkelijk je het werk van de bibliotheekmedewerkers.
 • Alle andere afspraken over uitlenen blijven gelden:
  • per kaart kan je 15 materialen uitlenen,
  • telkens voor 4 weken,
  • je kan tweemaal verlengen,
  • per dag dat je te laat bent met inleveren betaal je per materiaal een boete van 0.10 euro.
  • Je kan hier alle afspraken nalezen.

  Stappenplan voor reserveren

  Je reserveert via onze website. Wie niet digitaal kan reserveren, kan dit ook telefonisch via het nummer 016/61 64 00 of via het schriftelijk formulier.

  Via de website:

  1. Ga naar https://rotselaar.bibliotheek.be/
  2. Zoek je materiaal op via de zoekbalk van de catalogus. Staat je materiaal op ‘beschikbaar’? Dan kan je het reserveren via de reservatieknop. Log hiervoor in op Mijn Bibliotheek met je Mijn Bibliotheek-profiel.
  3. Je reservatie wordt geregistreerd. Je krijgt een mail wanneer je pakket klaarligt.

   

  Per telefoon: 

  1. Heb je geen toegang tot onze website? Dan kunnen we je reservatie ook telefonisch vastleggen. Je kan ons dagelijks bereiken, uitgezonderd zondag:

                     maandag: 10:00-12:00 en 18:00-20:00

                     dinsdag: 10:00-12:00 en 14:00-20:00

                     woensdag: 14:00-17:00

   

  donderdag: 10:00-12:00 en 18:00-20:00

  vrijdag:10:00-12:00

  zaterdag: 10:00-13:00

  zondag: Gesloten

  Telefonisch reserveren kan enkel als je geen toegang hebt tot de website.

  1. Houd je lidkaartnummer in de buurt, evenals je lijstje met gewenste titels. Je lidkaartnummer vind je op de achterkant van je bibliotheekkaart, onder de barcode.

  Per formulier: 

  Heb je geen toegang tot de website en breng je liever een schriftelijk lijstje binnen? Dat kan ook.

  1. Haal een formulier op bij de afhaaldienst of download ze hier en druk ze af.
  2. Vul de gewenste titels in, samen met je lidkaartnummer.
  3. Breng je ingevulde formulier binnen via de inleverbus of aan de afhaaldienst. Wij brengen je reservatie zo snel mogelijk in orde!

   Stappenplan voor afhalen

   • We proberen je pakket zo volledig mogelijk samen te stellen. Je krijgt een uitnodigingsmail. Daarna heb je twee weken de tijd om je pakket af te halen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de bib via telefoon (016/61.64.00) of mail (bibliotheek@rotselaar.be).
   • Je haalt je pakket af in de Bibliotheek Rotselaar de Mena, Provinciebaan 2 3110 Rotselaar. Het afhaalpunt bevindt zich in de inkomhal van het gebouw.  
   • We laten telkens slechts één bezoeker binnen. Is er een wachtrij? Hou dan rekening met social distancing en bewaar genoeg afstand. Volg de richtlijnen ter plekke. 
   • Op vertoon van je identiteitskaart en/of lidkaart kan je jouw bibmaterialen ophalen. 
   • Neem zelf een draagtas mee.
   De Mena

   Tip: Maak gebruik van onze digitale diensten!

   1. Hulp bij het kiezen van boeken

   Vind je het moeilijk om boeken te kiezen zonder te kunnen rondneuzen in de bibliotheek? Wij hebben twee digitale diensten die je gepersonaliseerde boekentips bezorgen, gebaseerd op jouw interesses.

   • Bieblo: Boekentips voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar

   De Bieblo-uil stelt je enkele vragen:

   - Hoe oud ben je?

   - Kies de thematische prentjes die je leuk (v) of niet leuk vindt (x).

   -  Je krijgt nu 8 boeken te zien die bij jouw leeftijd en smaak passen.

   Bieblo toont alleen titels die niet uitgeleend zijn. Leuke titel gevonden? Dan kan je die meteen reserveren! 

   Mijn Leestipper geeft je elke maand persoonlijke leestips recht uit de collectie van de bib. De boeken zijn speciaal voor jou geselecteerd uit onze collectie Nederlandstalige fictieboeken, op basis van je leesvoorkeuren en je leenhistoriek. 

          2. E-boeken, digitale kinderboeken en digitale kranten

   Thuis kinderboeken lezen:

   Fundels: Fundels zijn digitale prentenboeken voor kinderen. Jaarlijks kan je gratis 7 Fundels op je gsm/tablet/... downloaden als lid van de bibliotheek.

   Thuis kranten lezen:

   Gopress:  Buiten de bib heb je toegang tot alle meest gekende kranten- en tijdschriftenartikels, met 2 dagen vertraging. Buiten de muren van de bib moet je je hiervoor aanmelden met je Mijn Bibliotheek-profiel.

   Thuis e-boeken lezen:

   Eigen e-reader: Leen gratis e-boeken bij de bib via het platform cloudLibrary. Je kan telkens 2 e-boeken tegelijk downloaden en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Dit kan op een e-reader, maar ook op een tablet/smartphone/computer/… .

   E-reader van de bib: Ook onze e-readers zijn nog steeds uitleenbaar. Hierop kan je de e-boeken uit de online catalogus op de website van de bib lenen. Kies tot drie e-boeken en krijg ze mee op een e-reader. Je kan deze uitlenen voor vier weken. Opgelet: inleveren gebeurt steeds in persoon, via de afhaaldienst: nooit via de inleverbus. Zo kunnen we schade voorkomen.

   Alle digitale diensten

   Veelgestelde vragen

   Ik ben lid maar heb nog geen Mijn Bibliotheek-profiel. Hoe maak ik deze aan?

   1. Ga naar https://rotselaar.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/aanmelden en klik vervolgens onderaan op “Nog niet geregistreerd? Maak een profiel aan”.
   2. Geef het e-mailadres in waarmee je je wilt kunnen inloggen en klik op “Ga verder”.
   3. Vul de naam van je bibliotheek in: Rotselaar (Bibliotheek De Mena) en klik op “Ga verder”.
   4. Geef het nummer van je lidkaart in en je voorlopig wachtwoord. Dit is je familienaam in één woord, zonder spaties of hoofdletters en “Ga verder”.
   5. Vul hierna de vereiste gegevens in. Je gebruikersnaam en wachtwoord kan je zelf kiezen. Je krijgt een bevestiging te zien. Klik op de knop om terug te keren naar het aanmeldscherm.
   6. Je kunt je nu aanmelden met je zelfgekozen login en wachtwoord.

   Hoe lang duurt het eer ik mijn pakket krijg? 

   We verwerken de reservaties volgens moment van aanvraag. We laten ook een beperkt aantal mensen per dag komen om geen drukte te creëren. De wachttijd zal waarschijnlijk tussen de een en drie werkdagen zijn. 

   Kan ik meerdere pakketten reserveren en afhalen? 

   Ja, je kan per lidkaart steeds 15 materialen uitlenen. Denk eraan dat er plaats moet zijn op je kaart, voordat we nieuwe materialen op je kaart kunnen zetten.

   De snelste manier om je pakket te ontvangen is door je reservaties zoveel mogelijk te bundelen.

   Reserveerde je meerdere pakketten binnen je gezin, dan kan je deze samen ophalen. Neem je een pakket mee voor iemand die zelf niet in de bib geraakt? Dat kan, breng dan zijn/haar lidkaart mee.

    Wanneer kan ik mijn reservaties komen ophalen? 

    Wanneer je je uitnodigingsmail ontvangt, ligt je pakket klaar. Je hebt dan twee weken de tijd om, tijdens de openingsuren van de afhaaldienst, je pakket op te halen. Heb je geen mailadres? Dan bellen we jou of sturen we een brief. 

    Ik heb nog materiaal op mijn kaart staan dat gaat vervallen. Wat nu? 

    Je kan materialen binnenbrengen via de inleverbus. Je kan ook tweemaal verlengen (tenzij het materiaal intussen werd gereserveerd door een andere lener). Dit kan online of telefonisch. Opgelet: de gewone uitleentermijnen gelden, geef ons op tijd een seintje als je er niet op tijd geraakt om een boete te vermijden.

    Is IBL (elders lenen) mogelijk?

    IBL is momenteel niet mogelijk binnen onze afhaaldienst.

     Ik reserveerde voor de sluiting nog materiaal. Kan ik dit ook ophalen? 

     Ja, deze reservaties worden ook klaargelegd in de afhaaldienst. Hiervoor ontvang je ook een uitnodigingsmail.

     Ik wil graag materialen reserveren, maar ze zijn uitgeleend. Wat nu?  

     Enkel materialen met de status "beschikbaar" kan je reserveren. Reserveer je toch zo’n materiaal, dan kom je op een wachtlijst te staan. 

     Is het veilig om deze materialen mee naar huis te nemen?

     Ja, het bibliotheekpersoneel neemt alle voorzorgsmaatregelen en de hygiënemaatregelen in acht bij het klaarmaken van de pakketten.

      Ik wil graag een pakket reserveren maar kan het zelf niet komen ophalen. Wat moet ik doen?

      Neem contact op met de bib en dan bekijken we hoe we het pakket via Rotselaar helpt tot bij jouw deur krijgen.

      Toen ik mijn item opzocht, stond het nog op "beschikbaar", maar het zit toch niet in mijn pakket. Hoe kan dat? 

      We verwerken de reservatie-aanvragen in chronologische volgorde. Hierdoor is het mogelijk dat een andere gebruiker je voor was.  

       Kan ik als lid van een andere bib uit het PBS netwerk (Bierbeek, Herent, ...) ook reserveren bij de Bib Rotselaar? 

       Dat is enkel mogelijk als je lid bent van Bib Rotselaar en dus via onze website kan inloggen en reserveren.

       Nog andere vragen?  

       Wij zijn er om je te helpen!

       Boeken afhaaldienst

        

       Blijf op de hoogte

        

       Ontvang je graag een mailtje bij veranderingen in de werking? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via de thuispagina, onder de nieuwsberichten. 

       Inschrijven nieuwsbrief

       Je kan ons ook volgen op facebook voor regelmatige updates.