Boek
Nederlands

Het molletje en de sneeuwman

Zdeněk Miler (illustrator), Hana Doskočilová (auteur)
+1
Het molletje en de sneeuwman
×
Het molletje en de sneeuwman Het molletje en de sneeuwman
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het molletje dat altijd een winterslaap houdt, is benieuwd naar de winter. Hij maakt een sneeuwpop waar hij dikke vrienden mee wordt. Maar hoe kan hij de sneeuwpop redden als het lente wordt? Prentvertelling met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Het molletje en de sneeuwman / tekst Hana Doskočilová ; ill. en concept Zdeněk Miler
Illustrator
Zdeněk Miler
Auteur
Hana Doskočilová
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Krtek a snehulák
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
[34] p. : ill.
ISBN
9789025755331 (hardback)

Besprekingen

Hoe ziet de winter eruit? Met deze vraag begint Het molletje en de sneeuwman. Molletje is gewend de hele winter te slapen, maar vraagt zich af wat hij dan eigenlijk mist. Als hij ziet hoe mooi de wereld in de sneeuw is, besluit hij de winterslaap dit jaar over te slaan. Omdat al zijn vrienden wél diep in slaap zijn, maakt hij voor zichzelf een vriendje van sneeuw. De sneeuwman en Molletje genieten van het sleetje rijden, sneeuwballen gooien en baantjes glijden. Als de zon weer begint te schijnen, lijkt hun plezier voorbij: de sneeuwman begint langzaam te smelten... Nog net op tijd weet Molletje zijn vriend te redden. Een reddingshond brengt de sneeuwman hoog in de bergen, waar hij wacht tot de volgende winter aanbreekt. 
Het molletje en de sneeuwman is gebaseerd op een tekenfilm. Dat merk je zowel aan de vormgeving als aan de inhoud van het boek. De illustraties hebben harde, felle kleuren en een karikaturale uitstraling. In de tekst ligt de nadruk op actie, …Lees verder
Molletje die altijd winterslaap houdt, is nieuwsgierig naar de winter. Hij maakt een sneeuwpop om mee te spelen. Ze hebben veel plezier, totdat de lente begint. De sneeuwman smelt tot er alleen nog een hoofd over is. Molletje belt een ziekenwagen en een sneeuwscooter brengt de sneeuwman en de mol naar een skilift, waarmee ze naar de top van de berg gaan, waar altijd sneeuw ligt. Molletje maakt de sneeuwman weer compleet en reist weer terug. Beneden beleeft Molletje de lente, zomer en herfst en als het weer winter is, komt de sneeuwman naar beneden om met Molletje te spelen. Prentvertelling op basis van een Tsjechische tekenfilm uit 1998. De illustraties ogen ouderwets (telefoon met draaischijf), in naïeve stijl, maar stralen ook warme nostalgie uit. Er is veel tekst, deze komt niet altijd overeen met wat er op de illustraties te zien is. Ook zijn er paginagrote tekeningen zonder tekst waar veel op te zien is. Het verhaal is pedagogisch zeer verantwoord, aan het eind van het verhaal ga…Lees verder

Het molletje en de sneeuwman

Molletje is nieuwsgierig naar de winterwereld boven de grond en besluit zijn winterslaap er even voor opzij te schuiven. Maar omdat al zijn vrienden wel aan het slapen zijn, moet hij zelf op zoek gaan naar vertier. Dus sluit hij vriendschap met een sneeuwman. Tot de lente begint, want dan heeft sneeuw al eens de neiging om te smelten ... Maar Molletje heeft een slim plan: hij brengt de sneeuwman naar boven op de bergen, daar ligt immers altijd sneeuw. Zelf keert hij terug en wacht hij tot het weer winter is, dan komt Sneeuwman gewoon terug!
Molletje is bij veel mensen bekend die ondertussen zelf (klein-)kinderen hebben. Dit boek is gebaseerd op de originele Tsjechische tekenfilm met de kenmerkende nostalgische sfeer. De prenten zijn dus op zijn zachtst uitgedrukt nostalgisch, daarvan getuige de telefoon met draaischijf. Maar dit zal de pret bij de voorlezers zeker niet drukken. Zeker een geschikt verhaaltje voor het slapengaan. Molletje geeft alvast het goede voorbeeld als hij o…Lees verder

Over Zdeněk Miler

Zdeněk Miler (Kladno, 21 februari 1921 - Nová Ves pod Pleší bij Dobříš, 30 november 2011) was een Tsjechische animatiefilmer. Hij is vooral bekend door zijn tekenfilms over Het Molletje.

Miler studeerde aan de academie voor kunst, architectuur en design in Praag. In 1942 ging hij aan het werk in de tekenfilmstudios van het Baťa-concern in Zlín, waar hij de productie van tekenfilms leerde. Na de Tweede Wereldoorlog stapte hij samen met onder anderen Jiří Trnka over naar de studio "Bratři v triku" ("broers in T-shirts"), die zou uitgroeien tot de belangrijkste tekenfilmstudio in Tsjecho-Slowakije. Miler bedacht de naam en het logo van de studio en had er een tijdlang de leiding over. Vanaf 1957 maakte hij er de Molletje-films (Krtek in het Tsjechisch) voor kinderen, die een internationale weerklank vonden. Hij heeft een zeventigtal tekenfilms gemaakt, waarvan een vijftigtal Molletjes. Hij heeft ook een veertigtal kinderboeken geïllustreerd.

Lees verder op Wikipedia