Boek
Nederlands

Het molletje en de adelaar

Zdeněk Miler (illustrator), Hana Doskočilová (auteur), J.H. Gever (vertaler)
Bij een overstroming redt het molletje een vogeltje, dat in een nest drijft. Het vogeltje blijkt een adelaar te zijn. Samen beleven ze allerlei avonturen. Prentvertelling met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Helpen, Vriendschap
Titel
Het molletje en de adelaar / ill. & concept Zdenek Miler ; tekst Hana Doskocilova
Illustrator
Zdeněk Miler
Auteur
Hana Doskočilová
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Krtek a orel
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[80] p. : ill.
ISBN
9789025755355 (hardback)

Besprekingen

Het molletje en de adelaar vertelt over de bijzondere vriendschap tussen Molletje en een jonge adelaar. Na een overstroming waarbij Molletje zijn hol kwijtraakt, merkt hij al snel dat de andere dieren hun huis ook kwijt zijn en wil hij hen uit de nood helpen. Want ‘als iemand anders je hulp nodig heeft. Dan vergeet je helemaal dat je zelf bang bent.’ Zo ziet hij in de stroming plots een nestje met daarin een huilend vogeljong. Molletje brengt het nestje veilig op het droge en geeft het diertje te eten. Als enkele dagen later de regen is verdwenen, gaat Molletje in de stad op zoek naar alles wat hij nodig heeft om voor het vogeltje te zorgen. Al snel groeit het kuikentje uit tot een grote adelaar. Samen maken Molletje en de adelaar heel wat mee. Een jager en een ziekenhuisbezoek passeren de revue, een gemene vos, een adelaarsvrouwtje en ten slotte nog meer kleine adelaarsjongen…
Het schattige en hulpvaardige Molletje ontstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Tsjech…Lees verder
Bij een overstroming wordt Molletje meegesleurd door het water. Hij redt zichzelf en ook een vogeltje, dat in een nestje drijft. Na wat avonturen belanden ze op het droge en Molletje zorgt voor het vogeltje, dat alras uitgroeit tot een adelaar! Als de adelaar wordt aangeschoten door een jager volgt ziekenhuisopname en fysiotherapie. Eenmaal hersteld vormen Molletje en de adelaar een vriendenduo, dat samen nog menig avontuur beleeft. Van het klassieke cartoonfiguurtje Molletje zijn tekenfilms en later boeken verschenen. Dit is het vijfde boek. In de verhalen lopen dieren- en mensenwereld op een soms licht absurdistische manier dooreen (bijv. fysiotherapeut geeft met nepvleugels vliegles). De illustraties zijn plat en cartoonesk. Ook het taalgebruik is nogal stijf voor jonge kinderen. Mooi verzorgd boek met stevig papier en leuke schutbladen. Paginanummering ontbreekt. Voorlezen aan kleuters vanaf ca. 5 jaar.

Het molletje en de adelaar

Molletje, bij oudere lezers welbekend als het lieve tekenfilmfiguurtje van de Tsjech Zdenek Miler, wordt dit keer uitgedaagd door een verschrikkelijke overstroming. Hij vindt een kuikentje in nood en besluit het mee te nemen. Maar waar komt het kuikentje vandaan? En bovenal: wat voor dier is het? Het kuiken groeit al snel uit tot een grote adelaar. Maar dan komt er een jager op de proppen, die het op de adelaar gemunt heeft. Molletje moet zijn redderskunsten weer eens bovenhalen...
Dit boek is ondertussen het vijfde boek over Molletje dat verscheen in het Nederlands. Veel volwassenen zullen ernaar grijpen uit nostalgie, maar het werkt nog steeds bij de kinderen van deze tijd. De kleurrijke, levendige illustraties geven extra vaart aan het al avontuurlijke verhaal. De vriendschap tussen twee zo verschillende dieren is hartverwarmend.

Over Zdeněk Miler

Zdeněk Miler (Kladno, 21 februari 1921 - Nová Ves pod Pleší bij Dobříš, 30 november 2011) was een Tsjechische animatiefilmer. Hij is vooral bekend door zijn tekenfilms over Het Molletje.

Miler studeerde aan de academie voor kunst, architectuur en design in Praag. In 1942 ging hij aan het werk in de tekenfilmstudios van het Baťa-concern in Zlín, waar hij de productie van tekenfilms leerde. Na de Tweede Wereldoorlog stapte hij samen met onder anderen Jiří Trnka over naar de studio "Bratři v triku" ("broers in T-shirts"), die zou uitgroeien tot de belangrijkste tekenfilmstudio in Tsjecho-Slowakije. Miler bedacht de naam en het logo van de studio en had er een tijdlang de leiding over. Vanaf 1957 maakte hij er de Molletje-films (Krtek in het Tsjechisch) voor kinderen, die een internationale weerklank vonden. Hij heeft een zeventigtal tekenfilms gemaakt, waarvan een vijftigtal Molletjes. Hij heeft ook een veertigtal kinderboeken geïllustreerd.

Lees verder op Wikipedia