Boek
Nederlands

De magiërsleerling

Trudi Canavan (auteur), Jet Matla (vertaler)
Een meisje met sterke magische krachten doet een opleiding bij een magie͏̈rsgilde om haar krachten beter te leren beheersen en een zwarte magie͏̈r te verslaan.
Titel
De magiërsleerling
Auteur
Trudi Canavan
Vertaler
Jet Matla
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The novice
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2012
528 p. : ill.
ISBN
9789024534760 (paperback)

Besprekingen

Nadat het sloppenkind Sonea in het eerste deel van De zwarte magiërs haar magische vermogens ontdekte en werd toegelaten tot de magiërsacademie, die tot op dat moment was voorbehouden aan kinderen van de rijke en adellijke huizen, moet zij in De magiërsleerling haar uitzonderlijke plaats in die verheven wereld veroveren.

Afwisselend met de wederwaardigheden van Sonea volgt de lezer de avonturen van Dannyl, een magiër die als ambassadeur naar het buurland Elyne wordt gestuurd, met de opdracht het verleden van Akkarin en met name diens speurtocht naar oude magie, te onderzoeken. Door de afwisseling van deze twee verhaallijnen blijft het verhaal in beweging. De speurtocht naar het verleden van de opperheer en de worsteling van Sonea om zich te handhaven op de academie, geven de gebeurtenissen voldoende spanning.

De magiërsleerling is niet opmerkelijk origineel of verrassend. Maar het is wel een zeer acceptabele fantasy, die de aandacht van de lezer weet…Lees verder
Dit niet afzonderlijk te lezen verhaal gaat verder waar het eerste deel van 'De zwarte magiërs'-trilogie' 'Het magiërsgilde'* eindigde. Sonea, het straatmeisje met de sterke magische krachten, begint een opleiding bij het magiërsgilde. Als meisje uit de sloppenwijken wordt ze door de meeste adellijke medeleerlingen en magiërs niet geaccepteerd en wordt het mikpunt van pesterijen. De magiër Rothen neemt haar onder zijn hoede, maar kan weinig aan de situatie veranderen. Als de leider van het gilde Akkarin erachter komt dat Sonea en Rothen weten dat hij zwarte magie beoefent, neemt Akkarin de voogdij over Sonea van Rothen over. Sonea is vastberaden om Akkarin tegen te houden als ze klaar is met haar opleiding. De romans in deze trilogie zijn de eerste van Canavan; hiervoor heeft ze korte verhalen geschreven. Dit deel houdt de ontwikkelingen in de verhaallijn interessant en de lezer raakt verder op een prettige manier beter bekend met de karakters. Kleine druk.

Over Trudi Canavan

Trudi Canavan (Melbourne, 23 oktober 1969) is een Australisch schrijfster van fantasyboeken. Ze is vooral bekend van de serie De zwarte magiërs. Deze serie gaat over Sonea, een meisje wat opgroeide in de sloppenwijk en ontdekt dat ze talent voor magie heeft. Dit is echter heel ongebruikelijk voor iemand van haar klasse. Haar talent word ontdekt en de serie volgt haar als ze probeert te ontsnappen aan de aandacht van het Gilde van Magiërs. Die aandacht brengt haar uiteindelijk naar de opleiding voor Magiërs, maar daar begint haar verhaal pas echt.

Biografie

Trudi Canavan studeerde grafische vormgeving en sinds ze in 1995 'The Telltale Art' heeft opgericht (haar freelance bedrijfje), begon ze met werken bij Aurealis als ontwerper, illustrator en cartograaf voor onder andere grote uitgevers als Lonely Planet en HarperCollins. In 1999 won ze een Aurealis Award voor haar allereerste korte verhaal, Whispers of the Mist Childeren. Haar s…Lees verder op Wikipedia