Strip
Nederlands

Naijver in Painful Gulch

René Goscinny (scenarist), Morris (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Met als enige compagnon de route zijn paard Jolly Jumper, laat de man "die sneller schiet dan zijn schaduw" orde en recht zegevieren in een Far West die duizend keer vrolijker is dan de echte ooit geweest moet zijn. Lucky Luke jaagt onvermoeibaar de Daltons achterna, ontmoet geregeld historische personages en laat ons tussendoor ook nog genieten van de vrolijke momenten die er waren bij de verover
Titel
Naijver in Painful Gulch
Scenarist
René Goscinny
Illustrator
Morris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les rivaux de Painful Gulch
Uitgever
Charleroi: Dupuis, 1966
46 p. : ill.
ISBN
90-314-0182-X

Besprekingen

Een herdruk van een van de betere Lucky Luke-verhalen, de sterk karikaturale humoristische ballonstrip over een 'lonesome cowboy' en zijn sprekende paard. De plot van deze strip is nog door Goscinny geschreven (evenals de meeste Asterixen). Painful Gulch is een gat in het Wilde Westen, waar twee families (respectievelijk met flaporen dan wel met een kokkerd van een neus) elkaar de macht betwisten. Omdat ze zo belazerd schieten, blazen ze alle gemeenschappelijke voorzieningen op. Luke wordt sheriff en derde oorlogvoerende partij. Omdat hij het psychologisch speelt en veel gemener is, leggen de families (of liever de moeders) de zaak bij. Voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

Over René Goscinny

René Goscinny (Parijs, 14 augustus 1926 – aldaar, 5 november 1977) was een Franse schrijver, humorist en scenarist van stripverhalen. Hij is het bekendst van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Levensloop

Jeugd

Goscinny werd geboren in Parijs in een gezin van Poolse Joden. Hij was de tweede zoon van Stanislas "Simkha" Goscinny, een chemisch ingenieur uit Warschau, en Anna Beresniak Goscinny uit het dorpje Chodorkow (Oekraïne) die elkaar in Parijs hadden ontmoet. In 1928 verhuisde het gezin naar Buenos Aires omdat Goscinny senior daar een baan had gekregen.

Zijn jonge jaren bracht Goscinny door in Argentinië waar hij een korte carrière als tekenaar beleefde. In december 1943 overleed zijn vader. Goscinny had enkele baantjes, onder andere als leerling-accountant en als tekenaar. In 1945 verhuisde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten en ging bij zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties