Otmars zonen

Peter Buwalda (auteur)
Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell
Titel
Otmars zonen
Auteur
Peter Buwalda
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
607 p.
Aantekening
Vormt samen met de nog te verschijnen delen De jaknikker en Hysteria siberiana een trilogie
ISBN
9789403123004 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Otmars zonen

Aangezien Peter Buwalda op zijn vuurwerkknal genaamd Bonita Avenue - meer dan een half miljoen verkochte exemplaren in twintig talen - ruim acht jaar stilte liet volgen, was het hem geraden met iets wezenlijks op de proppen te komen. De verwachtingen waren hooggespannen. Otmars zonen is het eerste deel van een trilogie. De titel is in verleidelijke gouden letters op een mysterieuze koningsblauwe kaft gedrukt, aldus duizend-en-een-nacht leesplezier voorspellend.

Buwalda maakt de belofte ook waar. Slim schakelend tussen heden en verleden, secuur wisselend van perspectief en strategisch schakend met personages, heeft hij een minutieus net van in elkaar hakende verhaallijnen en levens geweven. Dat alles in een grootse, rijke en beeldende taal.

Het is 2013 wanneer zowel de 34-jarige Shell-pion Ludwig Smit als de twee jaar jongere, in de oliewereld gespecialiseerde journaliste Isabelle Orthel door een blizzard komt vast te zitten op het Siberische eiland Sakhalin. Ze kennen elkaar: in 2000 hebben ze kort een studentenhuis in Enschede gedeeld. Het weerzien is beladen met oude en nieuwe geheimen. Geen van beiden kent van de ander de ware band met Johan Tromp, de excentrieke en ijdele baas van het olieconsortium Sakhalin Energy. Tromp is Ludwigs biologische vader en de man met wie Isabelle vier jaar geleden in Nigeria een hoog spelletje heeft gespeeld. Tromp op zijn beurt weet evenmin wie zijn twee bezoekers werkelijk zijn. Hij leeft in zij…Lees verder

Een sadistisch universum

In zijn wervelende roman Otmars zonen zwiert en schmiert Peter Buwalda dat het een aard heeft. Zo aanstekelijk dat je hem een paar uitglijders vergeeft.

Het middenstuk van de beroemde late pianosonate nummer 32, opus 111, van Beethoven. Het ontbrekende deel. Niemand heeft het ooit gezien of gehoord. Dat zou een sensatie zijn, met name voor liefhebbers van klassieke muziek, als de bladmuziek van dat middendeel werd gevonden.

De Nederlandse pianist Dolf Appelqvist, zoon van koordirigent Otmar Smit, en zo beroemd dat hij met levende legenden als Martha Argerich achter de vleugel zit, schijnt op die papieren gestuit te zijn. Maar klopt het nieuws? Als wonderkindje meende Dolf al Ludwig van Beethoven te zijn, en toen is hij onder behandeling van een psychiater geweest. Niet helemaal jofel. Het is denkbaar dat hij de kluit belazert.

Zijn stiefbroer, die ook Dolf heet, en die om verwarring te voorkomen al vroeg met de naam Ludwig is bedeeld, heeft zijn bedenkingen. Of is dat jaloezie? Hij is immers de gewonere jongen uit een flat aan de Geresstraat in Blerick, tien jaar lang opgegroeid zonder vader, student in Enschede gewee…Lees verder

Langverwachte tweede roman van Peter Buwalda (1971), die met zijn debuut ‘Bonita Avenue’ (2010) een bestseller schreef. Wederom is de verhaalstructuur complex en volgen de hilarische gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. Lach en huiver liggen vlak bij elkaar. Twee zonen, twee vaders, een trits vrouwen, muziek, seks, sadisme, corruptie, olie, macht buitelen over elkaar heen. Op het Siberische eiland Sakhalin ontmoet Shell-employé Ludwig Smit zijn biologische vader Hans Tromp, die koste wat kost topman van Shell wil worden. Op de terugreis naar zijn sikkeneurige vrouw Juliette Stutvoet strandt Ludwig in een sneeuwstorm op een Russisch vliegveld. Daar loopt hij een oude bekende uit zijn studententijd tegen het lijf: Isabelle Orthel, de verleidelijke studente Bedrijfskunde van wie Ludwig alleen maar kon dromen. Ook Isabelle is in Rusland vanwege Tromp. Als onderzoeksjournalist wil zij hem aan de tand voelen over een corruptiezaak in Nigeria. Maar ook op persoonlijk vlak heeft Isabelle m…Lees verder

Gemaskerd bal der verdwaalden

De tweede roman van Peter Buwalda ('Bonita Avenue') is opnieuw een familie-epos vol getroebleerde relaties.

Ergens in zijn nieuwe roman 'Otmars zonen', het eerste deel van een beoogd drieluik, schrijft Peter Buwalda 'Familie is een toevalligheid (...) een steen in een vijver, waarna de golfjes uitdijen en ten slotte doven.' Net als zijn vorige roman, de bestseller 'Bonita Avenue', is 'Otmars zonen' een breed uitgesponnen familie-epos vol getroebleerde relaties, al was het maar omdat de hoofdpersonen niet écht met elkaar verwant zijn, dan wel dubbelzinnige betrekkingen met elkaar aangaan.

Hoofdpersoon Ludwig Smit, Shell-werknemer, krijgt na het huwelijk van zijn moeder met Otmar een stiefbroer en -zus in de schoot geworpen, zijn echte vader is Shell-baas op Sakhalin, zelf heeft Ludwig ook weer een stiefdochtertje Noa. Isabelle Orthel, de tweede hoofdpersoon, is een adoptiefkind uit Thailand. Het is een soort noodlot van Buwalda's hoofdpersonen, men zit à contre coeur aan elkaar vast.

Buwalda heeft meer dan acht jaar aan dit boek gewerkt, maar dat het na 'Bonita…Lees verder

Over Peter Buwalda

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Peter Buwalda (Brussel, 30 december 1971) is een Nederlandse schrijver en columnist. Buwalda was eerder journalist en redacteur bij diverse uitgeverijen.

De in Blerick opgegroeide schrijver was medeoprichter van het tijdschrift Wah-Wah. Daarnaast schreef hij essays en verhalen voor literaire tijdschriften als Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland. In 1996 viel hij - toentertijd redacteur van het Kafka-katern - op met het essay Een omleiding wegens kuilen in De Gids over Bruno Schulz, Franz Kafka en Leopold von Sacher-Masoch.

In september 2010 debuteerde hij met de roman Bonita Avenue, uitgegeven door De Bezige Bij. Op 22 september 2011 won hij de Academica Debutantenprijs. Op 30 oktober 2011 won hij de Selexyz Debuutprijs. Tevens won hij de Tzumprijs 2011 en de Anton Wachterprijs voor de beste debuutroman in 2012. Bonita Avenue werd vertaald in het Duits en Frans (2013), Engels,…Lees verder op Wikipedia