E-boek
Nederlands

Kapitein Michalis : (vrijheid of dood)

Nikos Kazantzákis (auteur), Hero Hokwerda (vertaler)

‘Vrijheid of dood’ is de leuze van de Griekse opstandelingen op Kreta die aan het einde van de 19de eeuw vochten tegen de Turkse overheersers. Kapitein Michalis is een van de verzetsleiders, een held met twee kanten: gevreesd door de Turken, maar ook door de Grieken met zijn eigenzinnige persoonlijkheid en de demonen die hem kwellen. Niet alleen de demonen van het nationalisme en de vrijheid, o

Titel
Kapitein Michalis : (vrijheid of dood)
Auteur
Nikos Kazantzákis 1883-1957
Vertaler
Hero Hokwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Modern Grieks (vanaf 1453)
Oorspr. titel
O Kapetán Michális (Elefthería i thánatos)
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2018
ISBN
9789028442665
CloudLibrary
3fk26z9

Over Nikos Kazantzákis

CC BY 3.0 - Foto van/door Μουσείο N. Καζαντζάκη / Kazantzakis Museum

Níkos Kazantzákis (ook getranslittereerd als Kazandzákis) (Grieks: Νίκος Καζαντζάκης) (Iraklion 18 februari 1883 – Freiburg im Breisgau, 26 oktober 1957) was een van de belangrijkste Griekse schrijvers van de 20e eeuw.

Levensloop

Nikos Kazantzakis werd in 1883 geboren in Iraklion op Kreta, toenmalig onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Hij studeerde rechten in Athene en filosofie in Parijs bij Henri Bergson. Zijn carrière als schrijver begon hij als journalist. Daarnaast was Kazantzákis politiek actief: op jeugdige leeftijd bekleedde hij reeds een directeursfunctie op het Griekse ministerie van Sociale Zaken, en na de Eerste Wereldoorlog kreeg hij de leiding van een commissie voor de repatriëring van Griekse vluchtelingen die, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Turks Klein-Azië, naar de Kaukasus en Zuid-Rusland waren gevlucht. Door zijn optreden werden 150.000 Grieken gered van een hongerdood in Rusland.

Kazantz…Lees verder op Wikipedia