Boek
Nederlands

Kikker speelt verstoppertje

Max Velthuijs (naar het werk van)
+1
Kikker speelt verstoppertje
×
Kikker speelt verstoppertje Kikker speelt verstoppertje

Kikker speelt verstoppertje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kikker speelt verstoppertje met zijn vrienden Haas, Rat en Eend. Als hij op zoek gaat naar zijn vrienden, verdwaalt hij. Prentenboek in oblong met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Kikker speelt verstoppertje / naar Max Velthuijs
Naar het werk van
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789025853006

Besprekingen

Kikker speelt verstoppertje met zijn vrienden Haas, Rat en Eend. Kikker moet zoeken, de anderen vinden een uitstekend verstopplekje. Kikker zoekt zijn vrienden en verdwaalt in het bos. Zijn vrienden gaan op zoek naar hem. Het verhaal speelt zich af in de herfst, met bomen in herfsttooi. Een inleefbare spelsituatie leidt tot gebeurtenissen en emoties waardoor de vriendschap tussen de dieren wordt bevestigd en versterkt. Het boek is gebaseerd op de animatieserie 'Frogs & Friends'. Het gehanteerde kleurenpalet leunt aan tegen de originele boeken van Max Velthuijs. De zwarte contouren rond de figuren zijn wat strakker en egaler. De met de computer geschilderde decors zijn eveneens gestroomlijnder. De illustraties zijn gezet in liggende langwerpige kaders met daaronder de tekst in korte, eenvoudige zinnen. Daardoor heeft het boek nu een oblongformaat, anders dan de vroegere verhalen. Desondanks een heel herkenbaar Kikkerverhaal. Vanaf ca. 4 jaar.

Kikker speelt verstoppertje

‘Kikker speelt verstoppertje’ is niet van de hand van Max Velthuijs, die in 2005 overleed, maar werd gebaseerd op ‘Frog & Friends’, een animatieserie over Kikker. Kikker en zijn vriendjes spelen verstoppertje. Kikker is hem. Hij telt tot honderd en gaat dan op zoek. Maar hij kan niemand vinden. Hij loopt verder en verder, tot hij verdwaalt. Gelukig kan hij zich oriënteren op de zon, en zo vindt hij de weg naar huis. Ondertussen zijn Eend, Rat en Haas ook al naar hem op zoek. Samen gaan ze naar Varkentje, die een lekkere taart gebakken heeft. En zo loopt het avontuur toch nog goed af. De figuurtjes zijn hetzelfde, de omgeving lijkt hetzelfde, en toch klopt het allemaal niet helemaal. Het is te steriel, te glad, te veel animatiereeks en te weinig boek. Dit is gewoon het verhaal van een episode uit een tekenfilmreeks, en de verhalen van de hand van Max Velthuijs waren zoveel meer. Niet alleen de enkele pennentrekken waarmee Max Velthuijs zoveel emotie kon leggen in het gezicht van Kik…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff voor Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia