Boek
Nederlands

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey

Ook verschenen als Eilandpost

Mary Ann Shaffer (auteur), Annie Barrows (auteur), Lilian Caris (vertaler)
+1
Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey
×
Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey

Ook verschenen als Eilandpost

Via een leeskring raakt een schrijfster geboeid door de gebeurtenissen op het eiland Guernsey in de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey
Ook verschenen als
Eilandpost
Auteur
Mary Ann Shaffer Annie Barrows
Vertaler
Lilian Caris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2018
349 p.
ISBN
9789026340871 (paperback)

Besprekingen

Januari 1946. De Tweede Wereldoorlog. Juliet Ashton is tijdens de oorlog bekend geworden als schrijfster van columns. Nu is ze op zoek naar een onderwerp voor haar volgende boek. Bij toeval komt ze in contact met Dawsey Adams, een lid van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. Het gezelschap werd in het leven geroepen als alibi, toen enkele eilanders na spertijd door de Duitse bezetters betrapt werden, op een illegale varkensslacht en dito feestmaal. Sindsdien kwam de leesgroep geregeld samen om onder het genot van een aardappelschiltaart te praten over hun favoriete boeken en hun literaire ervaringen uit te wisselen. Juliet is gefascineerd door het verhaal, wil meer weten en begint een levendige correspondentie met de leden van het Genootschap. Op die manier raakt Juliet betrokken bij hun leven en de ontberingen die zij tijdens de oorlog doorstaan hebben. Zij verneemt hoe de leden van de leesclub na verloop van tijd hun eigen smaak op leesgebied ontdekken. Dawsey…Lees verder
Brieven geschreven vlak na de Tweede Wereldoorlog. Centrale figuur is Juliet, een schrijfster die in Londen woont en op zoek is naar een onderwerp. Ze correspondeert met haar uitgever, haar vrienden en met inwoners van Guernsey, die tijdens de Duitse bezetting een literaire leesclub vormden. Het boek is geheel geschreven in briefvorm; het duurt daarom even voordat duidelijk is, wie wie is. Bovendien wordt veel gerefereerd aan Engelse literatuur, die niet bij alle Nederlanders bekend zal zijn. De karakters hebben bijna allemaal een positieve uitstraling en zijn daardoor wat vlak. Natuurlijk mag een romance niet ontbreken. Mary Ann Shaffer was uitgeefster en bibliothecaresse; Annie Barrows was haar collega en hielp het boek te voltooien, toen Shaffers gezondheid achteruit ging. Eerder verschenen onder de titel 'Eilandpost'. De film gebaseerd op het boek is op 9 april 2018 in Londen in premiere gegaan.