Antwerpen, de jaren 1620. Antonia groeit op in de kunstwereld van haar vader Lucas Vorsterman, de graveur van de bekende schilder Rubens. Ze bekijkt met argusogen de rivaliteit en jaloezie tussen de kunstenaars, niet het minst tussen haar vader en Rubens. Haar leven in het huishouden van Rubens verandert drastisch als Vorsterman haar een geheim toevertrouwt.
Antwerpen, het heden. De Canade

Titel
De graveur
Auteur
Lisa Medved
Vertaler
Petra Van Caneghem
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The engraver
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2022
477 p.
ISBN
9789464101799 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De graveur ***

Eerste zin. Ik heb vandaag een flinter van mijn hart begraven.

 

 

De Canadese kunsthistorica Charlotte verblijft in Antwerp voor onderzoek naar Pieter Paul Rubens. Dat ze daardoor oog in oog komt te staan met haar biologische vader, die geen weet heeft van haar bestaan, is misschien nog het minste van haar zorgen. Ze krijgt een zeventiende-eeuws kaartenboek in handen waarin een brief van Antonia Vorsterman verstopt zit, de vrijgevochten dochter van Lucas Vorsterman, die als graveur voor Rubens werkte en met de meester op ramkoers raakte over auteursrechten. Voor Charlotte wordt het snel duidelijk dat ze door deze brief een kostbare schat op het spoor is, maar meer dan één iemand zit haar daarbij hardhandig dwars.

De graveur is het meer dan geslaagde debuut van Lisa Medved, een Australische die tegenwoordig in Den Haag woont. Ze gebruikt de historisch gedocumenteerde gewelddadige clash tussen Rubens en Vorsterman als uitgangspunt voor een rijk gestoffeerde misdaadroman met het zeventiende-eeuwse en het hedendaagse Antwerpen al…Lees verder