Boek
Nederlands

Jij maakt mij blij

Layn Marlow (auteur), Ineke Ris (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als de eerste sneeuwvlokken vallen, gaan een meisje en haar vader naar buiten om een sneeuwpop te maken. De sneeuwpop (ik-figuur) zegt hoe blij hij wordt van deze speciale dag. Oblong prentenboek met sfeervolle paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Sneeuwmannen, Winter
Titel
Jij maakt mij blij
Auteur
Layn Marlow
Vertaler
Ineke Ris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You make me smile
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Vries-Brouwers, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789053411193 (hardback) 9789059274716 (hardback)

Besprekingen

Dit stemmige prentenboek met illustraties die bijna altijd beide pagina's geheel vullen, maakt kleuters nieuwsgierig naar de eerste sneeuw. Een vader en een kind bereiden zich voor op de winter. Papa hangt een nestkastje op. Hij is nog niet helemaal klaar of de eerste vlokken vallen al. In eenvoudige tekeningen, met zonnig geel en warm rood tegen een wintergrijze achtergrond, zien we dat het kind op ontdekking gaat. Sneeuwballen maken, de kou overwinnen, en natuurlijk moet er ook een sneeuwman gemaakt worden. Pas op dat ogenblik wordt de tekst helemaal duidelijk. 'Jij maakt mij blij' zijn de woorden van de sneeuwman, die blij is dat hij er weer mag zijn. Het is leuk gevonden maar tegelijk ook best moeilijk voor jonge kleuters. Zij weten een groot stuk van het boek niet wie aan het woord is. De illustratrice maakte al heel wat prentenboeken. Haar stijl is hartverwarmend, steeds gericht op de doelgroep. De blijdschap spat bij dit boek al van de cover af. Het zal zeker veel jonge kindere…Lees verder

Jij maakt mij blij

De eerste sneeuw valt. Het landschap wordt bedekt met een mooie laag witte sneeuw. Voor een kind belooft dit een heerlijke dag te worden!
Wie heeft er als kind niet van genoten om in de sneeuw een sneeuwman te maken? Sneeuw maakt kinderen altijd blij omdat ze er slechts een korte periode in het jaar mee kunnen spelen en soms zelfs helemaal niet. Dit boek geeft je de kans om een heel jaar door het gevoel van die eerste sneeuw weer op te wekken. Het vertelstandpunt is wel niet zo eenvoiudig. Wie is de 'jij' en de 'mij' uit de titel? 'Jij' is het kind op de prenten  -en bij uitbreiding alle kinderen - dat een sneeuwman maakt. Jij maakt mij en dan is de sneeuwman af, behalve nog een gebogen takje voor een grote glimlach: blij. En als alle seizoenen weer zijn gepasseerd - vier prenten naast elkaar - dan kunnen we elkaar weer blij maken!
De illustraties zijn zacht van kleur en creëren de juiste winterse sfeer op papier. Soms nemen ze een volledige pagina in beslag en soms slecht…Lees verder