Een 29-jarige man wordt wakker in een hotelkamer en weet niet meer wie hij is, maar The Beatles schijnen een grote rol in zijn leven te spelen.
Titel
De walrus
Auteur
Lars Saabye Christensen
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Bisettelsen
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
406 p.
Aantekening
Vervolg op: Yesterday
ISBN
9789044513578 (hardback)

Besprekingen

In de boeken van de Noorse auteur (1953) keren thema's steeds terug: onzekere mannelijke hoofdfiguren, de subcultuur van jaren '60 en '70, afgebroken carrières, mislukte liefdes en omgaan met haaruitval. Over de middelbare schooltijd van Kim Karlsen (geboren in 1951) en zijn drie vrienden Seb, Gunnar en Ola verscheen in het Nederlands in 2006 de roman Yesterday. De jongens hadden een bandje en vielen in zwijm voor de Beatles. Deze roman speelt in 2001. De 49-jarige Kim Karlsen wordt naakt en tandenloos wakker in een hotelkamer; hij weet niet wie hij is en waar hij is. Hij staat op en dan begint een surrealistische zoektocht – een magical mystery tour – naar locaties en momenten uit zijn jeugd. De moord op John Lennon loopt als een rode draad door het verhaal. De lezer maakt kennis met Karls drie jeugdvrienden, zijn overleden zusje, zijn ouders en verloren liefdes. De eerste 200 pagina's zijn een sprong in het diepe: je moet er even doorheen. Maar dan bieden de sombere thema's, verpakt…Lees verder

Over Lars Saabye Christensen

CC BY 3.0 - Foto van/door Avjoska

Lars Saabye Christensen (Oslo, 21 september 1953) is een Noors schrijver. Hij schrijft vooral romans, maar ook poëzie, scenario's, misdaadromans, drama, songteksten en kinderboeken. Zijn grote, ook internationale, doorbraak kwam in 2001 met het boek Halvbroren. (In het Nederlands vertaald als De halfbroer).

Levensloop en werk

Lars Saabye Christensen, die het Deens staatsburgerschap bezit, groeide op in Skillebekk, een wijk aan de zuidwestkant van Oslo. Later woonde hij langere tijd in Sortland in Nordland. Beide plaatsen komen meermaals terug in zijn werk. Tegenwoordig woont hij samen met zijn echtgenote in Oslo, opnieuw in Skillebekk.

Christensen debuteerde in 1976 met de dichtbundel Historien om Gly en ontving daarvoor direct de 'Tarjei Vesaas' debutantenprijs. Hoewel Christensen ook meerdere toneelstukken heeft geschreven werd hij vooral bekend door zijn romans. Zijn eerste roman, Amatø…Lees verder op Wikipedia