Besprekingen

Jager

Eerste zin. Het is vroeg in de ochtend en het gladde water in de scherenkust glanst als geborsteld staal.

Een callgirl ontsnapt maar net aan een gewelddadige verkrachting wanneer haar aanrander door een indringer, de ‘Konijnenjager’, wordt vermoord. De dode is niemand minder dan de minister van Buitenlandse Zaken, al heeft de moord niets met politiek, maar wel met een ongestrafte misdaad uit het verleden te maken. Een kluif voor Lars Keplers twee überflikken: Saga Bauer, die zich ontpopt tot een superieure Lara Croft, en Joona Linna, die net twee jaar heeft doorgebracht in de best beveiligde gevangenis van Zweden. Jager is een uitstekende Kepler, al hoeft die truc met superkorte hoofdstukken niet per se om de spanning op te drijven. Toch blijf je lezen omdat dit schrijversduo – Lars Kepler is het pseudoniem van Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril – nog lang niet vastgeroest zit in zijn formule en dit oedipale drama op een intelligente, onsentimentele manier neerzet. De allerlaatste bladzijden van Jager bezorgen je echt koude rillingen …Lees verder

Dit is de zesde thriller* met in de hoofdrol Joona Linna, agent bij de Zweedse veiligheidsdienst Säpo, geschreven door Lars Kepler, pseudoniem van het Zweedse schrijversduo Alexandra en Alexander Ahndoril. Linna zit in de gevangenis een straf uit wanneer de minister van Buitenlandse Zaken wordt vermoord. De Säpo vermoedt een terroristische aanslag en in ruil voor vrijlating wordt Linna overgehaald om in de gevangenis contact te leggen met de vermoedelijke opdrachtgever. Dat lukt, maar een actie om medeplichtigen op te sporen gaat gruwelijk mis. Deze traditionele, spannende Scandi-thriller bevat enkele onwaarschijnlijkheden en irrelevante details over ieders liefdesleven, uitvoerige actiescènes, weetjes over wapens, de gebruikelijke dosis drugs en alcohol en een actueel decor in de vorm van een potentieel slachtoffer met een kookprogramma op tv.

Over Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril. Het stel debuteerde in 2009 met hun thriller 'Hypnose'.

Bij aanvang was de persoon achter het pseudoniem Lars Kepler onbekend. Het was de bedoeling van Ahndoril en Coelho om dit voorlopig zo te houden.

De Zweedse krant Aftonbladet wist echter genoeg bewijzen te verzamelen om hard te maken dat Ahndoril en Coelho achter dit pseudoniem zaten.

Het pseudoniem Lars Kepler is een verwijzing. De naam Lars komt van de Zweedse misdaadschrijver Stieg Larsson, hij heeft het duo namelijk geïnspireerd om ook misdaadboeken te gaan schrijven. Kepler komt van de wetenschapper Johannes Kepler hij heeft namelijk een van de grootste mysteries opgelost: het was zijn calculatie over de banen van de planeten die de weg heeft geopend voor Newtons scripties over zwaartekracht.

Bibliografie

Joona L…Lees verder op Wikipedia

Suggesties