Titel
Een keukenmeidenroman
Auteur
Kathryn Stockett
Vertaler
Ineke van Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The help
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mistral, 2010
495 p.
ISBN
9789049951221 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Dit romandebuut is in Amerika een hit. Vrouwelijke lezers beschrijven hun ervaringen op allerlei websites en weblogs. Het verhaal speelt zich af in het diepe zuiden van de VS toen de zwarte bevolking nog te lijden had onder discriminatie en segregatie. In 1962 waren zwarte vrouwen geliefd als keukenmeid en als ‘nanny’, maar ze hadden geen rechten en konden zomaar worden ontslagen. De kloof tussen blank en zwart wordt pijnlijk voelbaar als de blanke Hilly Walters het plan oppert dat zwarte keukenmeiden van een apart toilet gebruik moeten maken. Dit plan stuit haar vriendin Skeeter tegen de borst. Skeeter, die net is afgestudeerd en schrijfster wil worden, besluit een boek te schrijven waarin zwarte vrouwen anoniem hun aangrijpende levensverhaal kunnen vertellen. Het boek is een aanklacht tegen het blanke racisme en slaat in als een bom. Hilly ontdekt in het boek enkele details die de identiteit van Skeeters vriendinnen aan het licht brengen. Met deze historische ‘vrouwenroman’ laat Kat…Lees verder

Over Kathryn Stockett

Kathryn Stockett (Jackson (Mississippi), 1969) is een Amerikaans schrijfster. Haar eerste boek, 'Een keukenmeidenroman' ('The Help'), een boek over Afro-Amerikaanse huismeisjes in de jaren zestig, kwam in 2009 uit.

Het boek werd in Amerika nog onverwacht een bestseller en in juni 2010 waren er ruim twee miljoen exemplaren van verkocht. De Nederlandse vertaling werd in januari 2010 uitgebracht door Uitgeverij Mistral.

Stockett is momenteel haar tweede roman aan het schrijven, die zich hoogstwaarschijnlijk zal afspelen ten tijde van de Grote Depressie.

Externe links

Website Kathryn Stockett

Noten

Lees verder op Wikipedia