Boek
Nederlands

Op een surfplank naar de maan

Karin Jacobs (auteur), Jelle Cleymans (uitvoerder), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Op een surfplank naar de maan
×
Op een surfplank naar de maan Op een surfplank naar de maan
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Gedichten over verliefdheid, een treurige giraf, een zeemeerman en nog veel meer onderwerpen. Op de cd worden de gedichten voorgelezen of gezongen op vrolijke muziek. Met paginagrote, sfeervolle illustraties in pen en waterverf. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.
Titel
Op een surfplank naar de maan
Auteur
Karin Jacobs
Uitvoerder
Jelle Cleymans 1985-
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
51 p. : ill. + 1 cd
ISBN
9789059082496

Besprekingen

Op een surfplank naar de maan bevat volgens het woord vooraf gedichten om te "doe-bie-doeën". Ze zijn stuk voor stuk geschreven op een strak metrisch patroon, wat als voordeel heeft dat je ze gemakkelijk mee kunt zeggen of rappen, maar als nadeel dat de woorden soms in een metrisch korset gewrongen zijn. Thematisch brengt de bundel een mix van herkenbare onderwerpen uit de wereld van pubers met vrolijke nonsens: je eerste bh, verliefd zijn en niets durven zeggen, een oma met haartjes op haar kin, een giraf met een te korte nek, vieze dingen, een verlegen zeemeerman en een scheel toilet. De meeste onderwerpen worden benaderd met humor, aansluitend bij het aanstekelijke ritme. Maar er is ook treurigheid in de bundel: soms droomt de ik van "zeeën vol verdriet" of schept die een eigen klein heelal: "Enkel mensen blijven buiten / heel mijn droomplek gaat op slot. / Zij verknoeien al het leven, / maken alles maar kapot."

Soms is de benadering echt verrassend zoals de woordenv…Lees verder
Deze bundel is een feest om te lezen en een genot om te bekijken. De onderwerpen van de gedichten zijn afwisselend en sluiten allemaal goed aan bij de leeftijd van de doelgroep. Het rijm is ongedwongen en wisselend, soms eindrijm, soms beginrijm, veel alliteratie. De zorgvuldig gekozen woorden roepen emoties op die herkenbaar zijn voor kinderen in deze leeftijd, kinderen die vaak te klein zijn voor het tafellaken en te groot voor het servet. Zo is het gedicht ‘Hoe hij daar ligt…’, een ode aan de op de groei gekochte bh die ooit gedragen gaat worden niet alleen humorvol, maar het doet vooral ook recht aan de gevoelens van meiden van ongeveer 10/11 jaar. De kleurenillustraties, soms in enkele fragiele lijnen, soms bladvullend, zijn zorgvuldig op de inhoud van ieder gedicht afgestemd. De bundel die opvalt door de kleurige vormgeving (pagina’s in felle kleurtjes) en het zorgvuldig opgemaakte boekontwerp, doet rijk aan. Op de bijgaande cd worden de gedichten voor een deel gezongen als vrol…Lees verder

Op een surfplank naar de maan

'Op een surfplank naar de maan' is een bundel gedichten van Karin Jacobs waarvan er 10 van de 22 op muziek werden gezet door haar zoon Jelle Cleymans. De gedichten zijn herkenbaar en uit het dagelijkse leven gegrepen maar getuigen ook van fantasie : de eerste bh, verliefdheid, een bomma met haartjes op haar kin, een treurige giraf. De gedichten, op rijm, vormen een mooi geheel met de prachtige, originele illustraties. De lay-out is verzorgd met telkens één bladzijde voor het gedicht en één bladzijde voor de illustraties. Dit alles in zachte tinten. 10 van de 22 gedichten werden uitgekozen om op muziek te zetten. De overige gedichten worden voorgelezen door de auteur zelf. In de gedichten schuilt een vleugje humor wat het ook voor volwassenen aangenaam voorlezen maakt. Heel bruikbaar in de klas om door kinderen te laten voordragen. De auteur geeft af en toe zelfs tips over de manier waarop een gedicht moet worden voorgedragen. Een speels en origineel geheel.

Op een surfplank naar de maan

'Op een surfplank naar de maan' is een grappig en soms wat ondeugend prentenboek vol speelse poëzie. Lees over Michiel die al zijn stappen telt, een treurige giraf, drollen op je bord, sproetenpikkers, een bananenmicrofoon, een eenzaam wolkje, enzovoort. De verhalende teksten op rijm spreken aan en de variëteit aan onderwerpen en gemoedstoestanden is herkenbaar voor wat oudere kinderen. De gedichten zijn leuk gelay-out en schitterend in kleur geïllustreerd door Harmen Van Straaten. Het boek bevat een cd, voor de helft vol swingende muziek, aanstekelijk, leuk om naar te luisteren en af en toe mee te zingen. Ongeveer halverwege worden de teksten niet langer gezongen, maar wel gedeclameerd. Hoewel ook die gedichten best wel te genieten zijn, is het spijtig dat de tekst daarvan ook niet op muziek is gezet. Bovendien zijn ze op de cd allemaal achter elkaar weergegeven, waardoor menig halverwege neigt te stoppen. Het ritme en de levendige muziek vallen namelijk plots weg, een wat vreemde er…Lees verder

Over Karin Jacobs

Karin Jacobs (Antwerpen, 13 februari 1960) is een Vlaamse actrice.

Ze acteerde in verschillende Vlaamse televisieseries en films. Ze werd vooral bekend door haar rol in de VTM-soap Wittekerke, waarin ze van 2004 tot 2008 het personage Karen Vandenbroecke vertolkte.

In 2010 ontving ze de Vlaamse Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Ganesha van Judas TheaterProducties.

Jacobs heeft uit haar eerste huwelijk met Jan Cleymans een zoon en een dochter. Zoon Jelle Cleymans is zanger en acteur, dochter Clara Cleymans is ook actrice.

Televisie

Externe link

  • Website
  • (en)  Karin Jacobs in de Internet Movie Database