Boek
Nederlands

De beren los

John Irving (auteur)
Twee gesjeesde studenten doorkruisen Oostenrijk op een oude motorfiets.
Titel
De beren los
Auteur
John Irving 1942-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Setting free the bears
Uitgever
Weesp: Agathon, 1984
402 p.
ISBN
90-269-5050-0

Besprekingen

Het romandebuut van de Amerikaan John Irving (geboren 1941). In dit boek treffen we dezelfde elementen aan als in het latere werk, zoals 'Hotel New Hampshire': Wenen, beren, merkwaardige sterfgevallen en uiterst onafhankelijke geesten, en een nogal ingewikkelde verhaalconstructie. Het begint met twee gesjeesde Weense studenten die Oostenrijk doorkruisen op een oude motorfiets. Zij krijgen onderweg gezelschap van de hooguit 14 jaar oude liftster Gallen. Tijdens een van hun picareske avonturen legt een van de twee het loodje als gevolg van een overmaat aan bijensteken. Uit zijn nagelaten papieren blijkt zijn levenslange obsessie. Tevens bevatten deze notities zijn uiterst bizarre voorgeschiedenis. Uiteraard gaat het boek over meer dan beren loslaten: het is, even als Irving's andere werk, een even indringend als amusant pleidooi voor tolerantie. Paperbackeditie; zeer kleine druk.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia