Boek
Nederlands

De broederschap

John Grisham (auteur)
Drie Amerikaanse ex-rechters, die voor verachtelijke misdaden in een 'witte boorden'-gevangenis zitten, chanteren geheime homofielen, tot ze een verkeerd slachtoffer kiezen.
Titel
De broederschap
Auteur
John Grisham
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Brethren
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2000
341 p.
ISBN
90-229-8477-X
Andere talen:

Besprekingen


Drie ex-rechters hebben elkaar gevonden in de Trumble-gevangenis en genieten van een licht regime. Ze zitten voor fraude en andere vormen van witteboordencriminaliteit en vormen in de bibliotheek hun 'Broederschap'. Tegen betaling staan ze medegevangenen bij met raad over hun mogelijkheden tot in beroep gaan tegen hun veroordeling. Omdat ze vinden dat ze niet genoeg verdienen en de uitdaging niet groot genoeg is, beginnen ze rijpere en rijke homoseksuele mannen te chanteren. Het geld stroomt vlot binnen tot ze de verkeerde man aanpakken.

Aaron Lake is een middelmatig politicus, maar wordt door een comité van wijzen uitverkozen om hun presidentskandidaat te zijn. De campagne die hij voert, is controversieel en steunt op beelden van geweld. De mannen achter hem zorgen voor een angstpsychose door terroristenaanslagen te plegen om zo het publiek aan Lakes kant te krijgen.

Beide verhaallijnen lopen stilaan naar elkaar toe en de machtsstrijd wordt op hoog niveau geleverd…Lees verder
De titel van Grishams nieuwe bestseller verwijst naar drie ex-rechters die voor verachtelijke misdaden in een Amerikaanse 'witte boorden' gevangenis zijn beland en van daaruit, zeer listig, homoseksuelen die hun ware geaardheid verborgen pogen te houden, met vrouwen, geld en positie voor kapitalen chanteren. Een van hun slachtoffers is een politicus, die door het corrupte hoofd van de CIA met geld van de wapenindustrie als presidentskandidaat naar voren wordt geschoven. De verwikkelingen en de personages zijn wild fantastisch en slim verzonnen. De toestanden zijn maar al te geloofwaardig. Dit is geen boek dat de Amerikaanse nationale trots streelt. Grisham-kenners kijken niet op van de 'En ze leefden nog lang en schandalig'-ontknoping. Als geheel droevig-overtuigender dan Grishams vorige hit, 'Het testament' *. Op het omslag een foto van de drie rechters aan een tafeltje voor een cel. Normale druk.

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia