Strip
Nederlands

Amandelmandje

Joann Sfar (auteur)

Amandelmandje

In de reeks:
Genre:
Ze houden van elkaar. Ze leven in Algiers. Hij is joods, zij katholiek. Op een dag komt de jonge vrouw naar de rabbijn. Ze wil zich tot het jodendom bekeren om zich beter te integreren en haar toekomstige echtgenoot een plezier te doen. Hij is met verstomming geslagen: waarom een geloof omarmen dat zo ingewikkeld, zo irrationeel, zo moeilijk is? De Kat en Zlabya besluiten haar op andere gedachten
Extra onderwerp
3 sterren (Knack), strips
Titel
Amandelmandje
Auteur
Joann Sfar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Petit panier aux amandes
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2019
55 p. : ill.
ISBN
9789085585848 (hardback)

Besprekingen

Centraal in deze achtste aflevering van de succesvolle stripreeks over de sprekende kat in de joodse wijk van Algiers in het begin van de twintigste eeuw staat een jonge katholieke vrouw die joods wil worden omdat ze wil trouwen met een joodse man. Net als in de voorafgaande delen wordt er druk gefilosofeerd en vormen de gecompliceerde joodse leefregels een bron voor discussie, maar ook voor kritiek van de weer welbespraakte kat. Dat de toekomstige bruidegom inmiddels verliefd is geworden op het joodse meisje Knidelette (ook de naam van joods gebak dat bekend staat als amandelmandje), maakt de emotionele lading echt gecompliceerd. De auteur en tekenaar Joann Sfar maakt het visueel soms weer bijzonder verrassend in zijn vlotte maar detailrijke stijl. Vervolg op 'De toren van Bab-El-Oued' (2018)*.

Over Joann Sfar

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Joann Sfar (Nice, 28 augustus 1971) is een Frans auteur en filmregisseur. Hij is een van de bekendere artiesten van de Franco-Belgische stripbeweging.

Biografie

Sfar begon zijn carrière als tekenaars bij de uitgever L'association. Zijn bekendste reeks is Donjon die hij met Lewis Trondheim maakte. Donjon wordt getekend door veel verschillende tekenaars. Sfar name de sub-serie Donjon Avondschemer voor zijn rekening en tekende hiervan de eerste drie delen (nummer 101, 102 en 103). Van de Kat van de Rabbijn en Kleine Vampier zijn tevens tekenfilms gemaakt. Van de Kat van de Rabbijn verschijnt in 2018 een verfilming.

Bibliografie

In het Nederlands verschenen

Zwarte olijven (ism Emmanuel Guibert)