Boek
Nederlands

De sneeuwman

Jo Nesbø (auteur), Annelies de Vroom (vertaler)
Een Noorse inspecteur van politie maakt jacht op een misdadiger die het, vooral in Oslo, heeft voorzien op getrouwde vrouwen met kinderen, maar geen enkel spoor achterlaat.
Titel
De sneeuwman
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies de Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Snømannen
Editie
14
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2012 | Andere uitgaves
477 p.
ISBN
9789023471714 (paperback)

Besprekingen

De sneeuwman is het zevende boek van Jo Nesbø (het zesde in Nederlandse vertaling) met inspecteur Harry Hole in de hoofdrol. De Noorse speurder is een van de beste in zijn vak, maar communiceert moeilijk en werkt het liefst op zijn eentje. Daardoor is hij al verschillende keren met zijn oversten gebotst, maar omdat Hole uitstekende resultaten kan voorleggen, heeft hij tot dusver zijn job altijd kunnen redden. Met de knappe Katrine Bratt krijgt Hole een nieuwe partner, die van hogerhand ook de taak meekrijgt een oogje in het zeil te houden. Na de gebeurtenissen uit de vorige boeken vreest de politietop immers dat Hole op instorten staat: hij worstelt nog steeds met de demonen van zijn alcoholverslaving en heeft het er moeilijk mee dat zijn ex-vrouw Rakel met de knappe arts Mathias een nieuwe liefde gevonden heeft. Gelukkig voor Hole duikt er in Oslo een heuse seriemoordenaar op, zodat hij zijn zinnen kan zetten op de jacht op hem. Zijn slachtoffers zijn telkens moeders met een g…Lees verder
In Oslo verdwijnen enkele vrouwen; ze hebben gemeen dat ze getrouwd zijn en kinderen hebben. Het vreemde is dat bij hun huis steeds een sneeuwpop is gemaakt. Inspecteur Harry Hole ontvangt een brief van ‘De sneeuwman’ waarin wordt medegedeeld dat hij terug is. Hole ontdekt dat er in Noorwegen in de afgelopen jaren meer vrouwen zijn verdwenen die nooit zijn teruggevonden. Ook zijn er geen lijken aangetroffen. Pas als Hole enig verband ziet tussen deze vrouwen, komt er wat vaart in het onderzoek. Maar de jacht op deze seriemoordenaar is lang en krijgt voor Hole een bizarre, persoonlijke kant. De thrillers van Nesbø worden terecht geroemd. Niet alleen zijn zijn plots breed en ingewikkeld, maar zeer gedegen opgezet, ook zijn karakters zijn bijzonder overtuigend, menselijk en gewoon. Hoofdpersoon Hole is de wat eigengereide en recalcitrante persoon die altijd botst met zijn meerderen. Het werk van Nesbø laat zich goed vergelijken met dat van Henning Mankell en doet daar zeker niet voor ond…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia