Boek
Nederlands

Ik zal niet haten

Ook verschenen als Bruggen, geen muren

Izzeldin Abuelaish (auteur), Wybrand Scheffer (vertaler)
+1
Ik zal niet haten
×
Ik zal niet haten Ik zal niet haten

Ik zal niet haten

Ook verschenen als Bruggen, geen muren

Genre:
Persoonlijk relaas van een Palestijnse arts.
Extra onderwerp
waargebeurde verhalen
Titel
Ik zal niet haten
Ook verschenen als
Bruggen, geen muren
Auteur
Izzeldin Abuelaish
Vertaler
Wybrand Scheffer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I shall not hate
Uitgever
Tielt: Kritak, 2019
303 p. : ill.
ISBN
9789401468053 (paperback)

Besprekingen

Drie dochters van een gerenommeerd gynaecoloog, die in zijn volwassen leven met één been in Palestina en het andere in Israël staat, komen in 2009 tijdens een aanval op Gaza door een Israëlische raket om het leven. Hoe te moeten (over)leven, in wat wel de grootste openluchtgevangenis is genoemd, wordt schokkend nabij gebracht. Leven en sterven daar roepen veel aanleiding tot haten op. Toch bezwoer de auteur op grond van zijn sterke islamitische geloof dat hij niet zou gaan haten. De Koran leerde hem dat de hele wereld uit één (mensen)familie bestaat. Wraak op wraak werkt zelfvernietigend. Wederzijds respect, gelijkheid en co-existentie zijn de alternatieven. Haat is een chronische ziekte waarvan we onszelf moeten zien te genezen, want pas dan kunnen we toewerken naar een wereld zonder armoede en lijden. Zijn boodschap (eerder verschenen onder de titel 'Bruggen, geen muren', 2011) behoudt een hoge actualiteit.

Over Izzeldin Abuelaish

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jacob.Stevens

Izzeldin Abuelaish (Jabalia Kamp, 3 februari 1955) is een Palestijns arts en activist en schrijver.

Biografie

Via een beurs kon Abuelaish geneeskunde studeren aan de universiteit van Caïro. Vervolgens studeerde hij gynaecologie aan de universiteit van Londen en vervolmaakte hij zich in Italië en België.

Hij was werkzaam als senior onderzoeker aan het Gertner Institute van het Sheba Hospital in Tel Aviv, toen drie dochters van hem omkwamen bij een inval in Gaza door Israëlitische troepen. Naar aanleiding hiervan schreef hij het boek I Shall Not Hate en richtte hij een stichting op daughters for life. Deze stichting stimuleert jonge vrouwen om verder te studeren. Momenteel is hij werkzaam en woonachtig in Toronto waar hij professor is aan de universiteit van Toronto.

Eerbetoon