Boek
Nederlands

De ruzie

Ingrid Godon (naar het werk van), Isabelle Neyret (naar het werk van)
Titel
De ruzie / ill. naar Ingrid Godon ; tekst naar Isabel Neyret
Naar het werk van
Ingrid Godon Isabelle Neyret
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2009
28 p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie
ISBN
9789031728619

Besprekingen

De ruzie behoort tot reeks over de muis Nellie en de kikker Cezar. Het duo is bekend van de gelijknamige televisieserie op Ketnet, en heeft een vaste rubriek in de kleutertijdschriften Dopido en Dokadi. Naast deze voorleesboeken zijn er ook karton- en doeboeken over de twee vrienden.
Nellie en Cezar krijgen van hun vriendin Mina, de eekhoorn, een zelfgemaakt schilderij cadeau. De twee vrienden zijn dolgelukkig. Maar waar hangen ze het schilderij op? Cezar wil het dicht bij zijn bed hangen, maar Nellie is het daar niet mee eens. Zij wil het cadeau boven haar nachtkastje hebben. Daar wil Cezar op zijn beurt natuurlijk niets van horen: ‘Cezar neemt het schilderij van de muur. “Wanneer ik links zeg, is het links.”’ Een ruzie met getrek aan het schilderij en boze blikken is het gevolg. Nellie schakelt de hulp in van Mina: ‘“Ik vind ruzie niet leuk. Weet jij wat ik moet doen om het weer goed te maken?” zucht Nellie.’ Cezar bespreekt het probleem met zijn vrien…Lees verder
De vrienden muis Nellie en kikker Cezar krijgen van hun vriendin Mina een schilderij cadeau waarop ze allebei staan afgebeeld. Ze zijn er heel blij mee en willen het onmiddellijk ophangen. Ze worden het helaas niet eens over een goede plek en krijgen vreselijke ruzie. Dit prentenboekje uit de serie 'Nellie & Cezar'* is gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige televisieserie. Het verhaaltje is heel geschikt voor peuters en kleuters. De thema's ruzie, vriendschap en vergeving komen op een duidelijke manier aan bod. De in rustige kleuren uitgevoerde, paginagrote illustraties staan steeds rechts, de tekst staat in een schreefloze letter op de witte linkerpagina, met daarbij nog een detail uit de illustratie ernaast. Er zit weinig actie in de illustraties. De tekst is uit het Frans vertaald en dat is in sommige zinsconstructies goed merkbaar. Ondanks deze minpuntjes is dit prentenboekje toch heel aardig. Het biedt aanleiding om te praten over deze belangrijke thema's. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia