Boek
Nederlands

Axolotl roadkill : roman

Helene Hegemann (auteur), Marcel Misset (vertaler)
De 16-jarig Mifti trekt na de dood van haar moeder bij haar halfzus in Berlijn in. Ze spijbelt en verdeelt haar tijd tussen haar bed en het Berlijnse nachtleven. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Drugs, Berlijn, Adolescentie
Titel
Axolotl roadkill : roman
Auteur
Helene Hegemann
Vertaler
Marcel Misset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Axolotl Roadkill
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010
198 p.
ISBN
9789029573597 (paperback)

Besprekingen

In haar omstreden debuutroman volgt de jonge Duitse auteur (1992) het reilen en zeilen van de 16-jarige Mifti, die na de dood van haar moeder bij haar halfzus in Berlijn intrekt. Ze spijbelt en verdeelt haar tijd tussen haar bed en het Berlijnse nachtleven, waar ze zich verliest in seks en drugs. De titel is ontleend aan de merkwaardige staartamfibie die nooit het larvenstadium ontgroeit, ook niet als hij geslachtsrijp is. Net als deze eeuwige larve wil de hoofdfiguur nooit volwassen worden. En gevoelsmatig lijkt ze op een roadkill, een beest dat is aangereden en op de weg blijft liggen. In Duitsland groeide deze coming of age-roman uit tot een cultboek, vooral toen commotie ontstond rond het feit dat de auteur volop had gesampeld uit literaire en internetbronnen. Hoewel een aantal passages raken door de rauwe, directe weergave van een losgeslagen generatie nul, mist de roman in zijn geheel te zeer structuur en diepgang om echt te kunnen overtuigen. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Helene Hegemann

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Amrei-Marie

Helene Hegemann (Freiburg im Breisgau, 19 februari 1992) is een Duitse schrijfster, regisseuse en actrice. Haar eerste roman, Axolotl Roadkill zorgde in 2010 aanvankelijk voor een sensatie en vervolgens voor controverse door toedoen van vermoedens van plagiaat.

Leven

Hegemann groeide bij haar gescheiden moeder in Bochum op, die echter overleed toen Helene veertien jaar oud was. Daarop trok ze bij haar vader in, regisseur Carl Hegemann in Berlijn. Hegemanns theaterstuk Ariel 15 ging op 6 december 2007 in het Ballhaus Ost in première en werd in 2008 door de Deutschlandradio tot luisterspel bewerkt. Het draaiboek voor de film Torpedo, dat ze reeds als veertienjarige geschreven had, werd in 2008 met ondersteuning van de Kulturstiftung des Bundes verfilmd en leverde haar in 2008 de Max Ophüls-prijs op. Als actrice trad Hegemann op in de film Deutschland 09, in de bijdrage Die Unvollendete van Nicolette Kr…Lees verder op Wikipedia