Boek
Nederlands

Heksenkrant

Guy Didelez (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Heksenkrant
×
Heksenkrant Heksenkrant
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Heksje Trezebelle gaat solliciteren bij de plaatselijke krant. Volgens de krantendirecteur gebeurt er nooit iets in het heksendorp, maar daar komt al snel verandering in. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heksen
Titel
Heksenkrant
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
94 p. : ill.
ISBN
9789044809497

Besprekingen

Trezebelle heeft pech: ze heeft een mooi zacht velletje, helderblauwe ogen en een wipneus, terwijl al de andere heksen in het dorp gezegend zijn met rotte tanden, lodderogen, wangzakken, steenpuisten of ? voor de gelukzakken ? al die eigenschappen samen. Haar moeder, die bij de geboorte hevig ontsteld was over het uiterlijk van haar dochtertje, probeert haar gezicht wat te verhullen met een valse heksenneus. Gelukkig vinden haar vriendinnen het niet erg dat ze niet spuuglelijk is. Integendeel, Sybille met de dikke billen, Rood Netelroos en Lelijke Lura staan als één blok achter haar. Als Trezebelle tijdens een vrij podium op school enkele zelfgeschreven gedichten voordraagt, zijn de andere heksen ervan overtuigd dat er in hun vriendin een groot schrijver en journalist schuil gaat. Ze sporen Trezebelle aan om te gaan solliciteren bij de plaatselijke krant. Daar wordt ze echter uitgelachen door de krantendirecteur, B. Ullebak. Een verslaggever moet iets hebben om over te schrijven, en i…Lees verder
Tijdens het open podium in het heksendorp leest Trezebelle een paar zelfgeschreven gedichtjes voor. Haar heksenvriendinnen halen Trezebelle over om te solliciteren bij de krant. Volgens de krantendirecteur gebeurt er echter nooit iets in het heksendorp dat spannend genoeg is om over te schrijven. Vanaf dat moment gebeuren er allerlei vreemde dingen in het dorp: de tuinkabouters van Fiete Kwik zijn onthoofd en de bezem van Lelijke Lura is doormidden gezaagd. Trezebelle en haar vriendinnen gaan op onderzoek uit. Zesde, zelfstandig te lezen boek over het heksje Trezebelle*, dat geboren is als een mooi meisje. Een humoristisch verhaal over de bijzondere vriendschap tussen ondernemende heksenmeisjes. Enig minpuntje is dat de vriendinnen van Trezebelle vrij eendimensionaal worden beschreven: ze hebben allemaal één kenmerkende eigenschap die wel erg vaak wordt aangestipt. Het boek bevat mooie, heldere zinnen en grappige toverspreuken. Verzorgde uitgave met een aantrekkelijk omslag in zachte …Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties