Boek
Nederlands

Stanneke sneeuwmanneke : misschien kunnen we delen

Stanneke sneeuwmanneke : misschien kunnen we delen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Stanneke en zijn sneeuwpoppenvrienden wonen in Vriesland. Nieuwkomer Dimitri is zijn hoed verloren in een sneeuwstorm. Stanneke leent hem zijn muts. Dimitri weigert hem echter terug te geven.
Onderwerp
Sneeuwmannen, Delen
Titel
Stanneke sneeuwmanneke : misschien kunnen we delen
Auteur
Guido Van Genechten
Uniforme titel
Stanneke sneeuwmanneke : misschien kunnen we delen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044816532 (hardback)

Besprekingen

In 2010 liet Guido van Genechten de wereld kennismaken met Stanneke, een kleine sneeuwpop die het beu was om altijd stil te moeten staan in de mensenwereld. Daarom vluchtte hij in het vorige boek naar Vriesland, waar sneeuwmannen naar hartenlust mogen rondrennen en spelen. Daar treffen we hem aan in dit nieuwe boek. Stanneke heeft intussen heel wat vrienden gemaakt, in alle vormen en maten: klein en groot, dik en dun, met een sjaal, met een bezem… Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze dragen allemaal iets op hun hoofd. Een hoed, een bloempot, een emmer of je kunt het zo gek niet bedenken. Als de vreemdeling Dimitri in Vriesland aankomt zonder hoofddeksel, valt hij dus meteen uit de toon. Hij vertelt treurig dat hij zijn hoed onderweg is kwijtgeraakt, waarop Stanneke hem uit medelijden zijn eigen muts leent. Maar dan wil Dimitri die na een paar dagen niet meer teruggeven en is het Stanneke die ongelukkig is… Het boek eindigt met de oplossing van de oude, wijze sneeuwman Alfred:…Lees verder
In Vriesland, waar de kleine sneeuwpop Stanneke woont, komt een vreemdeling langs. Alle sneeuwpoppen in Vriesland dragen een hoofddeksel, maar deze sneeuwman is de zijne verloren. Stanneke leent hem zijn muts, maar krijgt hem niet meer terug. Dan bedenken de sneeuwpoppen dat ze de mutsen ook kunnen delen: iedere sneeuwpop draagt dan een dag geen hoofddeksel. De grote, vriendelijk ogende illustraties over twee pagina’s, geven de sneeuwpoppen weer in een lichtblauw en lila met wit winterlandschap. De wortelneuzen, de dasjes en hoofddeksels zorgen voor kleur. In de tekst, gedrukt in ca. twee- tot tienregelige blokjes in de illustraties, wordt veel dialoog gebruikt. Het thema ‘samen delen’ is wat geforceerd uitgewerkt, maar biedt zo wel mogelijkheid om het met jonge kinderen te bespreken. Soms is het woordgebruik (hoofddeksel, opgelucht, zalig) niet op deze doelgroep gericht. Het feit dat de vreemdeling het geleende niet terug wil geven, kan negatief worden geïnterpreteerd. Dit grote, bij…Lees verder

Stanneke sneeuwmanneke. Misschien kunnen we delen

'Stanneke sneeuwmanneke. Misschien kunnen we delen' is het tweede boek dat Guido Van Genechten schrijft over Stanneke. In dit winterse prentenboek komt er op een dag een vreemdeling in Vriesland aan. Dimitri - hij komt uit het oosten - is verdrietig omdat hij onderweg zijn muts is kwijtgeraakt. Stanneke wil zijn muts wel voor een paar dagen aan hem uitlenen, maar hij krijgt hem niet meer terug. Samen met Alfred, een oude wijze sneeuwman, zoekt Stanneke naar een oplossing. Alle sneeuwmannen worden samen geroepen en er wordt besloten om te delen. Ieder zal op zijn beurt even zijn muts afstaan.
Guido van Genechten schrijft met dit boek een erg belerend betoog dat bovendien nogal dubbelzinnig gelezen kan worden. Het is immers de schuld van “de vreemdeling” dat er problemen komen in Vriesland. Eén van de sneeuwmannen stelt voor om de vreemdeling te laten terugkeren naar zijn eigen land omdat hij de muts niet wil terug geven. Ook de andere 'oplossingen' van de sneeuwmannen bevallen Al…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max