Boek
Nederlands

Staat van ontkenning : roman

Erik Rozing (auteur)
+1
Staat van ontkenning : roman
×
Staat van ontkenning : roman Staat van ontkenning : roman

Staat van ontkenning : roman

Een sociaal-domocratische politica, een wetenschapper op het gebied van genetische manipulatie en hun zoon, een jonge klimaatactivist, krijgen te maken met de gevolgen van klimaatveranderingen en genetische manipulatie.
Titel
Staat van ontkenning : roman
Auteur
Erik Rozing
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
413 p.
ISBN
9789029094542 (paperback)

Besprekingen

Met vaardige hand ontvouwt Erik Rozing zijn dystopie

We hebben een nieuwe koningin, de tweede watersnoodramp ligt achter ons, het water blijft oprukken en het klimaatactivisme heeft grimmige trekken aangenomen. Na de moord op een minister wordt Astrid in deze niet nader aangeduide toekomst vicepremier en belandt daarmee hoog op de dodenlijst van de activisten. Haar zoon Adam is dankzij zijn Russische vriendin onbedoeld in het vijandige kamp beland en haar man Victor is een briljante, tamelijk autistische voortplantingsdeskundige met een zelfontworpen hologram als beste vriend. Psychiater en schrijver Erik Rozing heeft de hem vertrouwde wereld van de psychiatrie verlaten voor een dystopische klimaatroman met bijrollen voor de Russische president en voor toekomstige voortplantingstechnieken. Met vaardige hand, humor en oog voor detail leidt hij je in Staat van ontkenning naar de onvermijdelijke ontknoping, waarna hij je achterlaat met het gevoel dat het allemaal niet eens zo vergezocht is.

Meulenhoff; € 21,99.

Een Nederlandse minister wordt tijdens een aanslag gedood. De aanslag wordt opgeëist door Moros, een organisatie voor de verdediging van het klimaat. Het heeft grote gevolgen voor Astrid, een belangrijke politica voor de sociaaldemocraten. Victor is een succesvolle wetenschapper op het gebied van genetische manipulatie en vruchtbaarheidsbehandelingen. Hij werkt in Rusland voor de tsaar, die een nakomeling wenst die alleen uit zijn eigen DNA bestaat. De enige manier om Rusland te ontvluchten is een huwelijk. Toevallig is Astrid op handelsmissie in Rusland en huwen Victor en Astrid. Victor is onvruchtbaar, maar door ongeslachtelijke voortplanting wordt Adam verwekt, zonder dat Astrid weet dat ze niet de biologische moeder is. Als jongvolwassene wordt Adam klimaatactivist, samen met Jelena, ook een nova, een nakomeling van een enkel individu. Voortdurende felle stormen en gebieden die volledig onder water komen te staan door het stijgende zeewaterniveau maken dat jongeren zoals Adam en …Lees verder