Nadat een man de uitvaart van een vroegere huisgenoot heeft bezocht, volgt een serie flashbacks naar hun beider verleden toen zij gefascineerd waren door een medestudente.
Titel
Het verdwijnpunt
Auteur
Elizabeth Brundage
Vertaler
Lucie Schaap Maaike Bijnsdorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vanishing point
Uitgever
Amsterdam: Volt, © 2021
319 p.
ISBN
9789021428574 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De melancholie van het beslissende moment

Elisabeth Brundage schreef een melancholische roman waar ze de geschiedenis van de fotografie door weeft.

'Fotografen hebben te maken met dingen die continu verdwijnen, en zijn ze eenmaal verdwenen, dan is er geen enkel apparaat op aarde dat ze weer terug kan halen'. Dat zei Henri Cartier-Bresson, een van de beroemdste fotografen van de 20ste eeuw en vader van 'het beslissende moment'. De Amerikaanse auteur Elisabeth Brundage gebruikt het citaat als een veelbetekend motto in haar vijfde roman Het verdwijnpunt.

Fotografiestudenten Rye Adler en Julian Ladd worden eerst vrienden, daarna concullega's en vooral liefdesrivalen. Ze ontmoeten elkaar op een prestigieuze workshop voor fotografie. Adler zal doorgroeien tot een van de beroemdste fotografen van zijn tijd, Ladd bergt zijn artistieke ambities op maar gaat veel geld verdienen in 'het saaie vagevuur van de reclamewereld'. Wat hen bindt is Magda Pasternak, op wie ze mateloos verliefd worden.

Het verdwijnpunt begint met het bericht dat Adler op 52-jarige leeftijd van een brug gesprongen zou zijn maar dat zijn lichaam nog al…Lees verder

Julian Ladd bezoekt de uitvaart van zijn vroegere huisgenoot, de bekende fotograaf Rye Adler. Dan volgt er een lange flashback naar de periode dat zij een woning in New York deelden en beiden gefascineerd waren door de knappe Magda. Julian trouwt met haar maar weet niet dat haar baby de zoon van Rye is en niet van hem. Als deze zoon rond zijn twintigste verdwijnt en verslaafd raakt aan drugs, benadert zij Rye met het verzoek hem op te sporen en thuis te brengen. Het is een speurtocht die niet zonder verstrekkende consequenties is. Het verhaal laat vooral de duistere kanten van driehoeksverhoudingen zien. Drie personen, alle drie bekwame fotografen die een totaal verschillende kijk op het leven, op kunst, succes en rijkdom hebben, waarbij jaloezie een belangrijke rol speelt. De hoofdstukken worden steeds vanuit het gezichtspunt van een andere hoofdrolspeler verteld, wat de conflicten verduidelijkt, maar tegelijkertijd een sombere kijk op het leven geeft. Psychologisch gezien zijn de pe…Lees verder

Suggesties