Boek
Nederlands

De verveling van de keeper

Dimitri Verhulst (auteur)

De verveling van de keeper

Genre:
Titel
De verveling van de keeper
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2002
125 p.
ISBN
90-254-0250-X

Besprekingen

In 2034 wint gastland Vlaanderen (ondertussen onafhankelijk, dat spreekt!) de Wereldbeker voetbal. In het uitverkochte Philip Dewinter-stadion (jawel!) in St.-Niklaas mist tegenstander Turkije de penalty die het alsnog langszij had kunnen brengen. De Vlaamse doelman, Zarcko Vandegeneugten, staat zelfs vreemd genoeg op het beslissende moment met zijn rug ostentatief naar de penaltystip gekeerd. Die Zarcko Vandegeneugten, de beste doelman aller tijden, is het hoofdpersonage in de satirische roman De verveling van de keeper van Dimitri Verhulst. In tegenstelling tot zijn debuut,De kamer hiernaast uit 1999, heeft de schrijver gekozen voor de wat ouderwetse, maar hier adequate vertelvorm met een alwetende verteller, maar in het laatste hoofdstuk weet hij ons verteltechnisch nog aardig te verrassen. De lezer wordt bovendien bij elk nieuw hoofdstuk omstandig gebrieft waarover hij nu weer te lezen zal krijgen en ook dat draagt bij tot het grappige karakter van de roman.

H…Lees verder
Het is het jaar 2034 en België speelt in de finale van het WK voetbal tegen Turkije in Gent. De Belgen zijn onverslaanbaar - de keeper is in alle wedstrijden niet éénmaal aan de bal geweest en verveelt zich rot ... Verhulst (1972) schetst een humoristisch relaas waarin hij elementen verwerkt van de Vlaamse 'boerenroman' (vergl. Streuvels) en van de picareske of schelmenroman (Uilenspiegel) in een voetbal-setting. Dat levert een uiterst onderhoudend verhaal op, goed en boeiend verteld met leuke vondsten en wendingen in een aantrekkelijke stijl en met bloemige Vlaamse beeldspraak. Door onderwerp, stijl en vertelwijze aantrekkelijk voor een breed publiek. Paperback; kleine druk.

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia