Dvd
Meertalig

Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd

Daniel Lambo (regisseur)

Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd

Genre:
De filmmaker verloor zelf zijn vader en veel buren aan asbestkanker. In India bezoekt hij een dorp dat leeft in de buurt van een grote asbeststort en ontdekt de macht van de asbestindustrie.
Onderwerp
Asbest, Longkanker, Eternit
Titel
Ademloos : de wereldwijde asbestindustrie ontmaskerd / director Daniel Lambo ; scenario Daniel Lambo and Maarten Schmidt
Regisseur
Daniel Lambo
Taal
Meertalig, Nederlands, Engels
Parallelle titel
Le souffle volé
Uitgever
Dalton Distribution, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
79 min.
Aantekening
Dialogen: Nederlands en Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
ISBN
9789461875983
mooov

Besprekingen

Documentaire van de Belgische filmmaker Daniel Lambo (Booster; Miss Homeless). Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar het leven beheerst werd door de lokale fabriek van Eternit, ooit één van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. Zijn vader was arbeider en vakbondsman bij Eternit en overleed net als veel dorpsgenoten aan asbestkanker. De zoektocht naar de werking van de asbestindustrie brengt Lambo naar India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde en waar nu mensen leven in de buurt van één van de grootste asbeststorten ter wereld. Hij praat met lokale milieuactivisten en met mensenrechtenjuristen en ontdekt dat de asbestindustrie zeer machtig is. Dirk Michiels (filmmagie.be) noemt de film een ‘indrukwekkende strooptocht tegen asbest’ en ‘een ingrijpende filmbrok over verborgen industrieel kwaad’. Winnaar van De Standaard Publieksprijs op MOOOV Filmfestival.

Over Daniel Lambo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daniel Lambo

Daniel Lambo (Willebroek, 10 mei 1968) is een Belgisch filmregisseur, filmproducent, scenarioschrijver en een pionier van de digitale film.

Biografie

In 2002 regisseerde Lambo zijn eerste kortfilm, dJU!. Deze tragikomedie won op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zowel de publieks- als de juryprijs voor beste Vlaamse kortfilm.

Lambo richtte enkele jaren later het productiehuis Potemkino op. Hier werkte hij als producent onder andere mee aan de bekroonde film Small Gods (2007).

Voor zijn eerste langspeelfilm, Miss Homeless (2010), nam Lambo in zijn eentje de productie, het scenario, de regie, het camerawerk en de montage in handen. Deze docu-fictie over Brusselse daklozen ging in première op de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede met gratis vertoningen in twaalf verschillende landen.

Met zijn eigen productiemaatschappij, Lambo Films, maakt hij films over sociaal onrecht …Lees verder op Wikipedia