Boek
Nederlands
Titel
De voorproever
Auteur
Christopher Wilson 1949-
Vertaler
Ireen Niessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Zoo
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2017
211 p.
ISBN
9789026337833 (paperback)

Besprekingen

Lachen met Staalman

Roman. De gruwelen onder Stalin kun je ook humoristisch benaderen. Dat bewijst de Britse schrijver Christopher Wilson in De voorproever.

De opzet van Christopher Wilson in De voorproever is vergelijkbaar met Daar is hij weer van Timur Vermes. Daarin ontwaakt Adolf Hitler in het Berlijn van 2011. Hij verbaast zich over de wereld om zich heen en begint aan zijn comeback. De 'onsterfelijke' Hitler geeft zijn visie op de hedendaagse maatschappij. In De voorproever staat Jozef Stalin centraal, de dictatoriale leider van de Sovjet-Unie van de jaren 20 tot 1953, bijgenaamd 'de Tuinier van het Menselijk Geluk', 'de Bron van alle Hoop' en 'Aardige Oom Jozef'. Het verhaal speelt in het laatste jaar van Stalins bewind. De verteller is een twaalfjarige jongen, Joeri Zipit, bijgenaamd 'Joeri met de Negen Vingers'. Met Joeri is al een en ander misgegaan. Hij is, zoals hij zelf zegt, 'beschadigd', maar niet zijn geest, 'die is sterk en ongeschonden'. Toen hij zes was, werd hij aangereden door een melkwagen. Hij kwam op zijn hoofd op de keien terecht, en viel onder een tram. Zijn botten zijn inmiddels geheeld, maar er is wat stukge…Lees verder

Geslaagde politieke satire voor een breed publiek van de in de psychologie van humor afgestudeerde Engelse schrijver (1949). De Russische twaalfjarige Yuri Zipit is na meermaals te zijn overreden lichamelijk en licht geestelijk gehandicapt. Daar hij altijd schijnt te glimlachen en iedereen denkt dat hij zwakzinnig is, vertrouwen ze hem ongevraagd hun geheimen toe. Als hij zijn vader, een dierenarts, begeleidt om een hoge pief te genezen met de naam Iron Man (Stalin dus), wordt hij door deze laatste als vertrouweling en voedseltester ingelijfd (en de vader vastgezet). Doordat Yuri altijd maar schaamteloos vragen stelt en goed kan luisteren, krijgen we een tragikomische spiegel van de machtswillekeur van de inner circle rond de Sovjetleider te zien, waarbij dubbelgangers worden ingezet om Stalins ziekte te verbergen. Als de echte Stalin met rasse schreden achteruit gaat, worden de messen rondom Yuri geslepen. Het boek kent een juiste dosering tussen tragiek en humor.