Boek
Nederlands
De Siciliaanse commissaris Montalbano krijgt te maken met een lijk dat in precies dertig stukken is gehakt.
Titel
De bloedakker
Auteur
Andrea Camilleri
Vertaler
Welmoet Hillen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il campo del vasaio
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011
236 p.
ISBN
9789044617535 (paperback)

Besprekingen

De flinke tachtiger Andrea Camilleri (°1925) blijft maar boeken schrijven. De officiële Italiaanse literaire wereld kijkt wat laatdunkend neer op het succes van de Siciliaan, maar dat belet niet dat zijn thrillers in Italië heel populair zijn. Een nieuw boek van Camilleri komt altijd op nummer één.
Vasco Montalbano, de commissaris van het imaginaire Vigàta, is oud en moe. Hij takelt niet alleen fysiek af, maar begint ook dingen te vergeten. Het is dan ook normaal dat zijn adjudant, Domenico (Mimì) Augello, aast op zijn positie als hoofonderzoeker en probeert een belangrijk moordonderzoek in de wacht te slepen. Maar misschien is hier meer aan de hand. Mimì is altijd een rokkenjager geweest, maar is nu gelukkig getrouwd met Beba en heeft een kindje. Montalbano ontdekt echter dat hij in zijn oude zonde is hervallen en een relatie heeft aangeknoopt met Dolores, een betoverende Colombiaanse vrouw.
Het onderzoek zelf: op wat de Sicilianen 'de bloedakker' noemen is onder de klei e…Lees verder
Commissaris Montalbano krijgt te maken met een sinistere moord die naar de maffia wijst. Het lijk is in precies dertig stukken gehakt, het getal van de verrader Judas. Een van Montalbano's meest vertrouwde medewerkers blijkt betrokken te zijn bij deze moord. De commissaris moet heel wat tactische zetten doen om zijn vriend en collega te sparen en ook de moord op te lossen. De onderlinge verstandhouding tussen de collega’s op het bureau heeft eronder te lijden. De commissaris blijkt een meester te zijn in het manipuleren van de mensen om hem heen, ook kan hij kinderlijk en onvoorspelbaar reageren waardoor zijn omgeving hem niet serieus neemt. Achter dit alles vermoedt de lezer een groter plan, wat niet zichtbaar wordt. De gevolgde strategie van onvindbaar zijn en opduiken op onverwachte plekken zet de lezer op het verkeerde been. Een luchtig geschreven thriller met veel wendingen in het verhaal, waardoor de lijn onduidelijk wordt. Het vijftiende boek in de serie met commissaris Montalb…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia