Boek
Frans

Antéchrista : roman

Amélie Nothomb (auteur)

Antéchrista : roman

Genre:
Een eenzame Brusselse scholiere van zestien wordt volledig ingepakt door een sprankelend meisje dat even oud is.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Antéchrista : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2003
159 p.
ISBN
9782226138828 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Met ijzeren regelmaat publiceert de schrijfster (1967) sinds 1992 jaarlijks één roman. Dit is haar twaalfde. Hoofdpersoon is de 16-jarige Brusselse studente Blanche Hast, een grauw, onopvallend meisje dat volledig wordt ingepakt door de even oude, sprankelende Christa Bildung. Blanche biedt haar onderdak aan, haar ouders zijn verrukt en de arme Blanche verbleekt nog meer. 'What's in a name?' Het bedrog van Christa, inmiddels door Blanche herdoopt in Antéchrista, komt aan het licht, maar de ellende is nog lang niet voorbij. Geraffineerd zet Christa alles en iedereen tegen het gezin Hast op. De uiteindelijke overwinning van Blanche heeft echter de terugstoot van een krachtige boemerang. Evenals haar vorige roman, 'Robert des noms propres'*, te klasseren als een opgeblazen niemendalletje.

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia