Titel
Winter
Auteur
Ali Smith
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Winter
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
306 p.
ISBN
9789044637953 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het straatrumoer dringt binnen

In haar seizoenencyclus zit de Schotse auteur Ali Smith dicht op de actualiteit, terwijl de romans tegelijkertijd een tijdloos thema hebben.

Enkele maande geleden wees een enquête van de Times Literary Supplement onder tweehonderd recensenten, academici en auteurs Ali Smith aan als de beste Britse of Ierse auteur van dit moment. In haar kielzog volgden Hilary Mantel en Zadie Smith.

Hoewel Ali Smith qua verkoopcijfers en 'zichtbaarheid' op het literaire schouwtoneel achterblijft bij die twee collega's, komt haar uitverkiezing niet uit de lucht vallen. Ze staat in de literaire kritiek al jarenlang in hoog aanzien en heeft vier maal de shortlist van de Booker Prize gehaald, een prijs die haar eigenlijk allang een keer had moeten zijn toegekend.

Bijvoorbeeld voor Autumn (Herfst), waarmee Smith in 2017 haar seizoenenvierluik begon. Dat boek werd indertijd binnengehaald als 'de eerste grote Brexitroman'. Dat was het ook; onder heel veel meer, voegen we daar snel aan toe.

Inmiddels zijn ook Winter en Spring (Lente) verschenen en vertaald en wordt steeds duidelijker wat Smith met haar cyclus aan het d…Lees verder

Na 'Herfst'* (shortlist Man Booker Prize 2017) is dit het eveneens geslaagde tweede deel van een seizoenskwartet van de experimentele Schotse schrijfster (1962). De bejaarde Sophia Cleves, voormalig zakenvrouw, nodigt haar zoon Art uit voor het kerstdiner in haar ruime landhuis in Cornwall. De sensitieve Art, die naast een blog over natuur (Art in Nature) professioneel jaagt op overtreders van het copyright, neemt een vervangster mee (Lux) voor zijn vriendin Charlotte, waarmee het net uit is. Als blijkt dat zijn moeder nauwelijks eten in huis heeft, vraagt hij zijn tante Iris om hulp. Deze levenslange activiste is vervreemd van Sophia en in alles haar tegendeel. De favoriete thema’s van Smith (taal, kunst, het falende geheugen), haar associatieve stijl (rode draad zijn herinneringen rond de kortste dag en hallucinaties) en de nóg actuelere maatschappijkritiek (Trump!) blijvende hetzelfde, meestal verwoord door Iris. Ook hier de begripvolle buitenstaander (Lux) en verwijzingen naar Dic…Lees verder

Zomaar iets echts

In 'Winter', het tweede deel van haar seizoenenkwartet, schrijft Ali Smith over de brexit en Grenfell Tower, maar ook over ons hyperbewustzijn

Natuurvorser Art schrijft een blog over de natuur waarin hij beweert op een 'milde winterdag in oktober' ergens met de auto naar een stukje natuur te zijn gereden. Maar het was geen milde oktoberdag en hij heeft geen rijbewijs. "Dat is om mensen te helpen zichzelf binnen de tekst te plaatsen, zegt hij." Maar zijn vriendin wil geen fake-blogs, zij wil iets echts, geen publieksvriendelijk verzinsel. "Iets echts? zegt hij. Zomaar iets echts, zegt ze."

Maar wat is zomaar iets echts? Voor de Britse auteur Ali Smith kan echtheid ook echt van alles zijn, groot wereldnieuws maar ook een minuscuul detail, realiteit maar ook hersenspinsels, dromen. En zo schrijft zij ook.

Arts moeder, Sophia, bekent op de eerste pagina's dat ze liever in romantische kwaliteitsfictie zou zitten met troostende feelgood-momenten, maar dan ben je bij Smith aan het verkeerde adres.

Smiths literatuur hangt van introspectie, impulsen en indrukken in zekere zin als los zand aan elkaar. Je hebt a…Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia

Suggesties