Een redactrice bezoekt een teruggetrokken levende schrijver om een heruitgave te bespreken van een door hem lang geleden geschreven bundel misdaadverhalen.
Titel
Het achtste boek
Auteur
Alex Pavesi
Vertaler
Gert-Jan Kramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Eight detectives
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2021
318 p.
ISBN
9789026151163 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Julia is redactrice van een uitgeverij en reist naar een Grieks eiland om Grant McAllister, de schrijver van een bundel met zeven misdaadverhalen op te zoeken. Het boek werd meer dan dertig jaar geleden gepubliceerd en een nieuwe uitgave wordt overwogen. We lezen de zeven verhalen, steeds afgewisseld door een gesprek tussen Julia en McAlister over de karakteristieken en ingrediënten van misdaadverhalen. Intussen wroet Julia ook in het verleden van de schrijver, die volkomen teruggetrokken leeft. De zeven verhalen concentreren zich ieder op een bepaald aspect van het misdaadverhaal. Ze zijn verrassend, soms gruwelijk en geïnspireerd door bekende schrijvers. Zo herkennen we Sherlock Holmes in meneer Brown en Agatha Christie’s 'And Then There Were None' in de gebeurtenissen op Blue Pearl Island. De grootste verrassing komt in het laatste gesprek, een hoofdstuk vol onthullingen. Het boek is een origineel en verrassend concept, dat zich niet in een ruk uit laat lezen, maar dat aanvoelt als…Lees verder

Een thriller die lijkt op een matroesjka

Het debuut van Alex Pavesi is niet loeispannend, maar prima kost voor lezers die graag raadsels oplossen.

Het boekje moet al lang in een doos bij het antiquariaat hebben gelegen. Als een uitgever het bij toeval vindt, is het vergeeld. De zeven gebundelde misdaadverhalen in The White Murders zijn wat ouderwets, maar knap geschreven. Een beetje in de stijl van Agatha Christie. De moordmysteries worden voorafgegaan door een verhandeling over de vier ingrediënten die nodig zijn voor een goed misdaadverhaal.

De titel is wel vreemd. Die slaat op geen enkel verhaal, maar roept herinneringen op aan de nooit opgeloste moord op Elizabeth White. Een redacteur meldt zich bij schrijver Grant McAllister die een kluizenaarsbestaan leidt op een afgelegen eiland. Wil hij het boek laten heruitgeven? Nou, of hij dat wil. McAllister heeft geld nodig.

Dit debuut van Londenaar en wiskundige Alex Pavesi lijkt een beetje op een matroesjka, zo'n Russisch poppetje waar steeds een ander poppetje uit tevoorschijn komt. De lezer wordt uitgedaagd zelf naar de oplossing te zoeken. Stuk voor stuk n…Lees verder